Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Ostrzenie krawędzi convex: wcale nie skomplikowane!

Otrzymujemy wiele pytań dotyczących noży z krawędzią convex i sposobu ich ostrzenia. Które noże mają krawędź convex? Jak ostrzy się krawędź convex? Jakich narzędzi i technik potrzebuję do naostrzenia krawędzi convex? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania, najlepiej jak tylko umiemy!

Co to jest szlif convex?

Nóż kuchenny zazwyczaj posiada szlif płaski, skandynawski nóż bushcraftowy szlif skandynawski (scandi), a noże myśliwskie szlif hollow (wklęsły). Szlif oznacza sposób ostrzenia krawędzi noża. Szlif, który doprowadził do wielu pytań, to szlif convex (wypukły). Tutaj szlif biegnie od grzbietu (górnej części ostrza) w kierunku krawędzi bez przerw. W rezultacie głownia posiada słynny kształt convex, który charakteryzuje się szlifem convex. Potrzebujesz informacji na temat innych szlifów? Jeśli tak sprawdź inne szlify.

Zaokrąglona krawędź noża Bark River Gunny Hunter A2

Szlif convex ma kilka ważnych zalet. Dobry nóż convex może mieć mocniejszą krawędź i dalej ma gładsze cięcie. Nie ma kątowej krawędzi, którą ma płaski szlif. Dlatego ten rodzaj szlifu jest bardzo popularny w nożach bushcraftowych. Noże z krawędzią convex są niezwykle ostre i poradzą sobie z ciężkimi zadaniami bez utraty swojej ostrości. Dlatego też doskonale nadają się do pracy z drewnem.

Szukasz dobrego przykładu noża z krawędzią convex? Wszystkie noże z głownią stałą marki Bark River Knives i Fällkniven posiadają szlif convex.

Różnica pomiędzy szlifem convex (po lewej), a szlifem skandynawskim (po prawej)

Dlaczego ostrzenie noży z krawędzią convex jest łatwe

Samodzielne ostrzenie własnych noży staje się coraz popularniejsze. Ostrzenie noży ze szlifem płaskim, skandynawskim lub hollow odbywa się w ten sam sposób. Trzymasz nóż pod stałym kątem i przesuwasz go pod tym samym kątem po, na przykład, kamieniu do ostrzenia. Jak wcześniej wspomnieliśmy, krawędź convex ma zaokrąglone ostrze. Jakkolwiek kamienie ostrzące są płaskie, więc jak naostrzyć zaokrągloną powierzchnię na płaskim kamieniu?

Wiele osób myśli, że szlif convex jest trudny do naostrzenia. Jednak z właściwą wiedzą ostrzenie krawędzi convex jest faktycznie naprawdę łatwe!

Kiedy ostrzysz pod stałym kątem ostrzenia, ciągle koncentrujesz się na ostrzeniu noża pod właściwym kątem. Jak tylko zmienisz kąt, możesz zmienić krawędź noża. Problem w tym, że ostrzenie z wolnej ręki nie jest bardzo precyzyjne. Nigdy nie będziesz w stanie ostrzyć pod stałym kątem bez użycia akcesoriów do ostrzenia. Podczas ostrzenia szlifu convex nie używa się stałego kąta ostrzenia. W związku z tym brak precyzji podczas ostrzenia z wolnej ręki przynosi korzyści. Co za tym idzie ostrzenie z wolnej ręki noża ze szlifem convex jest bardzo naturalne. Dodatkowo przy szlifie convex nie ostrzy się tylko wąskiej krawędzi, ale całe ostrze. Dzięki temu jest większa tolerancja na drobne błędy. Jak widać, jest wiele rzeczy, o których należy wspomnieć, chcąc wyjaśnić, że ostrzenie wypukłej krawędzi jest łatwe!

Sposoby ostrzenia krawędzi convex

Ostrzenie na maszynie

Najłatwiejszym sposobem jest użycie maszyny ostrzącej. Taśma szlifierska ugina się pod nożem. W związku z tym zawsze będziesz ostrzyć pod kątem „wypukłym”. Wierzymy, że Work Sharp Ken Onion Edition z Blade Grinding Attachment jest do tego doskonała.

Zakrzywiony pas ostrzący Work Sharp Ken Onion Edition z przystawką Blade Grinding Attachment

Kamienie ostrzące

Ostrzenie kamienieniami ostrzącymi jest najpopularniejszym sposobem samodzielnego ostrzenia noży. Krawędź convex można łatwo naostrzyć za pomocą kamienia do ostrzenia. Umieść głownię na kamieniu ostrzącym, aby upewnić się, że krawędź nie spoczywa na kamieniu. Ostrz tam i z powrotem na całej długości kamienia ostrzącego i powoli obracaj krawędź w kierunku kamienia ostrzącego, aż uzyskasz odpowiedni kąt, a krawędź całkowicie dotknie kamienia ostrzącego. Wykonuj tę czynność do momentu naostrzenia całego ostrza, a następnie naostrz drugą stronę noża. Powtarzaj tę czynność tak często, jak to możliwe, aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu.

Ostrzenie głowni
Ostrzenie krawędzi

Papier ścierny

Innym sposobem jest ostrzenie noża papierem ściernym. Ostrzenie kawałkiem papieru ściernego będącym na twardej powierzchni odbywa się tak samo, jak na kamieniu ostrzącym. Jednak kiedy używasz papieru ściernego, możesz stworzyć miękką powierzchnię. Np. użyć podkładki na myszkę. Lekko dociskając ostrze i papier ścierny do podkładki pod myszkę, upewnij się, że papier ścierny podąża za wypukłą krawędzią ostrza. Dzięki temu można łatwo naostrzyć nóż z wypukłą krawędzią.

Stalka ostrząca

Technicznie rzecz biorąc, nie jest niemożliwe naostrzenie wypukłej krawędzi za pomocą stalki ostrzącej. Jednak ze względu na małą powierzchnię styku noża ze stalką, naostrzenie noża zajmie wieki.

System ostrzący

Systemy ostrzące lub ostrzałki często nie są najlepszą opcją ostrzenia noży z krawędzią convex. Systemy ostrzące są zaprojektowane do używania tego samego stałego kąta. Na przykład na ostrzałce Wicked Edge można naostrzyć nóż pod stałym kątem, a następnie stale przesuwać go o jeden stopień, aż do naostrzenia całego ostrza. Może to jednak trochę potrwać.

Na co należy zwrócić uwagę?

Jak wcześniej wspomnieliśmy, nie należy ostrzyć krawędzi convex pod stałym kątem ostrzenia. Spróbuj naostrzyć całe ostrze w tym samym czasie. Pomocne może być użycie markera i pokolorowanie całego ostrza, aby zobaczyć, które miejsca zostały naostrzone, a które nie.

Pomalowane ostrze pozwala zobaczyć, gdzie nóż został naostrzony (a gdzie nie)

Ostrzenie krawędzi wypukłej zmienia jednak wykończenie ostrza. Zwłaszcza podczas ostrzenia kamieniem gruboziarnistym lub na pasie na ostrzu widoczne są rysy. Ponieważ ostrzysz całą wypukłą krawędź, zobaczysz te zarysowania na całym ostrzu. Nie oznacza to jednak, że można zobaczyć czy zostało naostrzone całe ostrze. Przez użycie kamienia o większej ziarnistości można usunąć powstałe zarysowania. Jednak całkowicie usuniesz je tylko podczas polerowania ostrza.

Luźne pracujący nadgarstek sprawia, że ostrzenie nigdy nie odbywa się w tym samym miejscu i pod tym samym kątem. W ten sposób automatycznie tworzysz krawędź convex.

Upewnij się, że na końcu kamienia nie obracasz noża zbyt mocno do góry. Stopniowo obracaj krawędź w kierunku kamienia podczas ostrzenia noża. Gdy tylko krawędź „wrzyna się” w kamień, osiągnięty zostaje idealny kąt cięcia. Nie obracaj dalej!

Technika jest bardzo ważna, więc nie zaszkodzi spróbować najpierw naostrzyć tani lub stary nóż z krawędzią wypukła.

Krawędź convex jest doskonała do robienia pierzastych patyków

Wniosek

Może to wymagać przyzwyczajenia, ale ostrzenie wypukłej krawędzi jest łatwiejsze niż ostrzenie pod stałym kątem. Przy szlifie wypukłemu ostrzysz całą krzywiznę ostrza, a nie tylko krawędź / powierzchnię tnącą. Jeśli zakrzywienie przebiega przez całe ostrze (aż do grzbietu), ostrzenie jest jeszcze łatwiejsze. Nie trzeba przerywać ostrzenia w połowie ostrza.

Ostrzenie na maszynie do ostrzenia zawsze daje krawędź convex. Ostrzenie z wolnej ręki daje lekko wypukłą krawędź, ponieważ nigdy nie używasz tego samego kąta. Można jednak, przy odpowiednich ruchach kołysania, łatwo naostrzyć wypukłą krawędź na płaskim kamieniu ostrzącym.

Zawsze można użyć markera do zaznaczenia ostrza. Jeśli po zakończeniu ostrzenia nadal widoczny jest kolor, niektóre części ostrza nadal wymagają naostrzenia. Stale sprawdzaj ostrze podczas ostrzenia noża.

Jak z większością rzeczy uczysz się najwięcej podczas robienia tego. Dlatego zdecydowanie powinieneś spróbować naostrzyć krawędź convex! Na wszelki wypadek użyj na początek starego lub taniego noża z krawędzią convex. Zobaczysz, że nie jest to tak trudne, jak myślałeś! Nadal masz pytania? Zawsze możesz się z nami skontaktować.