Nóż składany Nontron: odrodzenie najstarszego, francuskiego noża składanego
Od XVI wieku Coutellerie Nontronnaise produkuje noże składane we francuskiej wsi Nontron. Czyni to Nontron najstarszą ciągle istniejącą marką noży we Francji. Tak jak kiedyś noże w dalszym ciągu są produkowane ręcznie. Charakterystyczną cechą noża Nontron jest odwrócony symbol V wypalony na rękojeści metodą pirografii. Odwrócone V jest starym i zagadkowym symbolem, którego korzenie są nieznane. Niezależnie od historycznego znaczenia, urok noża Nontron jest absolutnie ponadczasowy!
Powody, dla których warto wybrać Nontron
Nóż Nontrton jest tradycyjnie produkowany do użytku. Od przygotowania posiłków podczas pikniku do krojenia steku w ekstrawaganckiej restauracji. Ta starożytna, sprawdzona konstrukcja nadal istnieje nie bez powodu. Jest to funkcjonalne narzędzie, które jest również estetyczne.
Obracana blokada ferrule
Wiele noży składanych Nontron wyposażonych jest w blokadę ferrule. Jest to rodzaj zatrzasku, który jest nieco podobny do tego, który znamy z Opinel. Ferrule jest pierścieniem, który obraca się wokół osi. Zapewnia to zablokowanie ostrza.
Serie Nontron
No. 22
No. 22 jest francuskim nożem składanym, o wyglądzie, jakiego można się spodziewać po francuskim noży składanym. No. 22 ma ostrze o długości 8 cm, co czyni No.22 jednym z bardziej kompaktowych noży składanych w asortymencie Nontron.
No. 25
Nontron No. 25 jest bardzo podobny do No. 22, ale jest trochę większy. Stąd No. 25 lokuje się pomiędzy No. 22 i No. 30.
No. 30
Nontron No. 30 jest jednym z największych noży składanych w asortymencie Nontron w tym samym stylu co No. 22 i No. 25.
Violin Knife
Nontron Violin Knife jest klasycznym scyzorykiem z Francji. Zabierz go ze sobą na piknik lub wędrówkę do mniejszych zadań. Jest on również popularny wśród kolekcjonerów!
Noże kuchenne Nontron
Noże kuchenne Nontron wykonane są w tradycyjnym, francuskim stylu, ale o prostej i eleganckiej konstrukcji. Podobnie jak ich noże składane, większość noży kuchennych ma drewniane rękojeści, wykonane zazwyczaj z drewna oliwnego lub bukszpanu. Daje im to naturalny wygląd i sprawia, że świetnie leżą w dłoni. Noże kuchenne Nontron często posiadają rozpoznawalną pieczęć marki na ostrzu lub rękojeści, aby odzwierciedlić ich autentyczność. Do asortymentu noży kuchennych Nontron wchodzą: nóż do chleba, nóż do mięsa, nóż do ostryg, korkociąg i nie tylko.
Historia Nontron i Coutellerie Nontronnaise
Pisma i wykopaliska dowiodły, że kucie noży było częścią codziennego życia we Francji na długo przed średniowieczem. Na przykład pisarz Guillaume de la Villeneuve już w XIII wieku wspomina o „nożach Pierregord” z Perigord. Nawet po tamtych czasach chwalono kowali za ich umiejętności w wierszach i pieśniach. Nawet historycy twierdzą, że król Francji Charles VII (1403-1461) również nazywany „The Conqueror" przez Joannę d'Arc, posiadał miecz wykonany w Nontron. W XVIII wieku w Nontron było 35 wytwórców noży. Ze względu na serię wydarzeń liczba ta zmniejszyła się, aż w 1928 roku został tylko jeden: Coutellerie Nontronnaise. 21 czerwca 2000 roku nowe studio zaprojektowane przez Luc-Arsène Henry otworzyło swoje drzwi. Coutellerie Nontronnaise jest jedyną, która kontynuuje i utrzymuje tę starożytną tradycję noży. To hołd dla wszystkich kowali, którzy przez wieki wkładali w te noże serce i duszę. W skrócie: nóż Nontron mówi wiele!
Wyprodukowane we Francji przez prawdziwych rzemieślników.
Obecnie noże Nontron w dalszym ciągu są wykonywane w większości ręcznie. Z lokalnych produktów i sprzętu, tak jak w XVI wieku. Wyprodukowanie noża Nontron wymaga 40 kroków. Każdy nóż wykonany jest przez tę samą osobę od początku do końca. Od nadawania kształtu rękojeści i dodawanie mosiądzowego lub srebrnego niklowego ferrule po polerowanie drewna i ostrzenie głowni. Ostrza, wykonane z francuskiej stali T12, produkowane są w warsztacie Forge de Laguiole od 1992 roku. Coutellerie Nontronnaise do wielu swoich noży używa bukszpanu. Drewno to pochodzi z Francji i przed użyciem jest suszone przez 4 lata.