Chcesz kupić japoński nóż składany? Tradycyjne i stylowe, japońskie noże składane
Jeśli istnieje kraj, w którym wykuwanie i ostrzenie noży jest głęboko zakorzenione w kulturze, to jest to Japonia. Przykładowo, każdy koneser noży zna słynny nóż Higonokami. Japoński nóż lub miecz jest również podstawą zachodniej i japońskiej popkultury.
Stal i materiał rękojeści japońskich noży składanych
Japońskie noże składane charakteryzują się zazwyczaj zastosowaniem wysokiej jakości materiałów rękojeści i rodzajów stali. Popularne rodzaje stali do noży japońskich to stal VG10 i stal Aogami (stal węglowa Blue Paper). Ze względu na wysoki poziom twardości, te rodzaje stali mogą być ostrzone do ekstremalnej ostrości. Stal damasceńska jest również bardzo popularna. Jest to rodzaj stali składającej się z wielu warstw stali. Daje to nożowi unikalny wzór. Widać też dużo laminowanej stali. Stal laminowana składa się z wysokiej jakości stali węglowej, która jest następnie laminowana pomiędzy dwoma kawałkami stali nierdzewnej. Zapewnia to ostrość i doskonałą wydajność tnącą stali węglowej oraz odporność na korozję stali nierdzewnej.
Dodatkowo rękojeści japońskich noży składanych zawsze mają w sobie coś wyjątkowego. W kwestii materiałów rękojeści widzimy piękne rodzaje drewna, micartę i tworzywa sztuczne premium takie jak włókno węglowe. Nawet jeśli używają zwykłego materiału, takiego jak stal nierdzewna lub aluminium, zawsze mają specjalne wykończenie. Na przykład geometryczny wzór lub rękojeść w kształcie kawałka bambusa.
Japońskie noże składane i rzemiosło
Cechą charakterystyczną japońskich noży składanych jest ilość ręcznej pracy, jakiej wymagają. Zwłaszcza w przypadku znanych japońskich marek, takich jak Mcusta i Ohta. W każdym nożu widać rękę twórcy. Sprawia to, że każdy nóż jest nieco inny, a przez to wyjątkowy. W japońskiej historii i popkulturze często mówi się o "duszy" twórcy. Z pewnością tak jest w przypadku tych noży!