Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Japońskie kamienie ostrzące: tradycyjnie mówiąc najostrzejszy wybór

Ostrzenie noży stało się prawdziwą formą sztuki w kulturze japońskiej. Z tego powodu dokładnie wiedzą, jakiego rodzaju narzędzi potrzebujesz, aby uzyskać ostre jak brzytwa noże. Nie jest więc zaskakujące, że najlepsze kamienie ostrzące pochodzą z Japonii.

Czytaj więcej

114 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Korzystanie z japońskiej osełki

Entuzjaści i eksperci ostrzenia mogą używać japońskich osełek do utrzymania swoich noży w świetnym stanie! W większości przypadków kamień ostrzący składa się z ziaren i środka wiążącego. Ziarna mają krawędzie tnące, które umożliwiają im ostrzenie noży. Gdy tylko osełka zostanie użyta, małe kawałki ziaren odłamują się, odsłaniając nową krawędź tnącą. Im większa liczba, tym drobniejsze ziarno. Kamienie o grubej ziarnistości (do 400) mogą być używane do naostrzenia tępych noży. Następnie można zadbać o delikatne wykończenie kamieniem o mniejszej ziarnistości. Osełki japońskie zawsze powinny być używane z wodą. Niektóre kamienie wystarczy zanurzyć w wodzie, podczas gdy inne należy moczyć w wodzie przez kilka minut. Podczas ostrzenia noża mała warstwa wody powinna pozostać na kamieniu.

Ostrzenie / zwężenie krawędzi

Japońskie kamienie wodne o grubej ziarnistości (około 100 do 400) są idealne do ostrzenia noży, które są bardzo tępe. Grube ziarna pomagają przywrócić nożom właściwy kształt (kształt V). Jakkolwiek zalecamy następnie użyć kamienia o drobniejszych ziarnach do polerowania noża, ponieważ mają gęstszą strukturę, przez co dają lepszą wydajność krojenia przez znacznie dłuższy czas. Grube ziarna są doskonałe do zwężenia krawędzi nowych ostrzy, dzięki czemu napotykają one mniejszy opór podczas krojenia.

Zachowanie ostrości / drobne ostrzenie

Drobniejsze japońskie kamienie wodne (600 do 1 000) są idealne do utrzymania ostrości Twoich noży i zapewniają dokładniejsze wykończenie krawędzi, które zostały wcześniej naostrzone kamieniem wodnym o grubszej ziarnistości. Osiągnięta ostrość jest bardziej niż satysfakcjonująca dla wielu użytkowników i często jest lepsza niż nowych noży prosto z fabryki, a także o wiele lepsza i trwalsza niż ostrość uzyskana przez zwykłą ostrzałkę szczelinową przeciąganą.

Polerowanie

Kamienie wodne o ekstremalnie drobnej ziarnistości (3 000 do 10 000) są doskonałe do polerowania noży. Kamienie te zapewniają ostrą jak brzytwa krawędź, a co więcej, zachowują swoją ostrość przez dłuższy czas. Zalecamy, aby najpierw naostrzyć noże przy użyciu kamienia o grubszej ziarnistości (patrz Zachowanie ostrości), ponieważ kamień o drobniejszej ziarnistości usuwa bardzo mało materiału.