Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamów teraz, wysyłka w poniedziałek
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Nóż składany ze stali CPM S30V

Szukasz noża składanego wykonanego ze stali CPM S30V. Czym jest stal CPM S30V? Które noże składane zrobione są z tego rodzaju stali? Tutaj znajdziesz odpowiedź! CPM S30V jest najwyższej jakości stalą nierdzewną, która została wyprodukowana we współpracy z wieloma renomowanymi twórcami noży i opracowana specjalnie do użytku w produkcji noży.

Czytaj więcej

102 produkty

Co to jest CPM?

CPM jest rodzajem stali proszkowej. Stal proszkowa taka jak CPM S30V jest wytwarzana przez atomizację stali na drobne cząstki proszku, które są ściskane pod wysokim ciśnieniem i spiekane w stały blok. Proces ten pozwala uzyskać drobniejszą, bardziej jednolitą mikrostrukturę niż w przypadku tradycyjnej stali kutej. Rezultatem jest lepsze utrzymanie ostrości, odporność na zużycie i twardość. W związku z tym stal proszkowa jest popularna w nożach najwyższej jakości, które dobrze zachowują ostrość, a jednocześnie są stosunkowo łatwe w ostrzeniu.

Jak dobra jest stali CPM S30V?

Jeśli chodzi o rodzaj stali termin „dobra" jest oczywiście relatywny. Typ stali jest tak dobry, jak dobrze spełnia wymagania użytkownika. Jak to wygląda w przypadku CPM S30V? CPM S30V oferuje dobry balans pomiędzy odpornością na zużycie, twardością a odpornością na korozję. Na przykład dodatek węglików wanadu zapewnia, że ostrze zachowuje ostrość podczas długotrwałego użytkowania. Dzięki dobrej równowadze między twardością i wytrzymałością jest również lepiej przystosowany do radzenia sobie z odpryskami. W końcu zawartość chromu chroni stal przed korozją i plamami.

Jakie są wady stali CPM S30V?

Przy tak wielu rodzajach stali określenie, która z nich jest najlepszym wyborem, może być nie lada wyzwaniem. Dlatego ważne jest, aby mieć na uwadze również wady stali CPM S30V. W przypadku CPM S30V obróbka cieplna jest kluczowa, jeśli chcesz w pełni wykorzystać jej możliwości. Niewłaściwa obróbka może wpłynąć na wytrzymałość i zachowanie ostrości. S30V jest również relatywnie twardym rodzajem stali. W połączeniu z wytrzymałością sprawia to, że ostrzenie jest nieco trudniejsze.

Która jest lepsza? CPM S30V w porównaniu do...?

Do produkcji noży składanych używa się wielu różnych rodzajów stali. Który rodzaj stali jest lepszy? Pierwsze i najważniejsze, zależy to od tego, czego szukasz. Jednak, jeśli chcesz dokonać porównania: CPM S30V jest podobna do CPM S35VN i CPM S45VN.

CPM S35VN

CPM S35VN jest ulepszoną stalą S30V. Zawiera niob, dzięki czemu jest twardsza i łatwiejsza w ostrzeniu. Jest podobna w kwestii odporności na zużycie i korozję.

CPM S45VN

CPM S45VN jest najwyższej jakości stalą nierdzewną. Celem dla stali CPM S45VN było wyprodukowanie rodzaju stali o lepszej odporności na korozję. Jednak musiał zostać zachowany dobry balans pomiędzy wytrzymałością a zachowaniem ostrości. Jest to ulepszenie poprzedniczki CPM S35VN.

Fani CPM S30V: które marki używają stali CPM 20CV?

Nigdy nie byłeś bardziej pewny: szukasz noża składanego z ostrzem wykonanym ze stali CPM S30V. Jednak, które marki używają tego rodzaju stali do swoich noży składanych i odpowiadają Ci najbardziej? CPM S30V używana jest przez wielu producentów noży ze względu na właściwie zrównoważone właściwości. Między innymi Spyderco i Benchmade. Na przykład seria Benchmade Bugout posiada wiele modeli wykonanych ze stali CPM S30V.

Konserwacja CPM S30V

CPM S30V, jak każdy rodzaj stali, wymaga konserwacji, aby w pełni ją wykorzystać. W przypadku CPM S30V ważne jest, aby ostrze było czyste i suche, aby zapobiec korozji. Pomimo swojej odporności na korozję, nadal może być ona narażona na rdzę.

Ostra krawędź zapewnia, że nóż składany będzie działał tak, jak powinien. S30V jest relatywnie twardym rodzajem stali. Dlatego zalecamy używanie diamentowych lub ceramicznych kamieni ostrzących do ostrzenia tego rodzaju stali. Używaj również często pasa do polerowania, aby zachować ostrą krawędź, ale także odłożyć w czasie szeroko zakrojoną konserwację.