Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Munetoshi: japońskie noże kuchenne Pana Kouichi Tsurumaki

Noże Munetoshi są ręcznie kute w Japonii przez Pana Kouichi Tsurumaki. Jest on kowalem noży w trzecim pokoleniu, urodzony w 1949 roku. Zaczął swoją działalność od produkcji sierpów i siekier. Bardzo praktycznych przedmiotów, które szybko stały się popularne. Około 10 lat temu wszedł on do świata noży kuchennych. Do dziś dostarcza on wybranej grupie entuzjastów stylowe noże kuchenne produkowane zgodnie z japońską tradycją. Jego doświadczenie jako producenta narzędzi jest nadal widoczne w jego pracy: koncentruje się na funkcjonalności. Nie tak bardzo na formie. W rezultacie tną one wyjątkowo dobrze, a przy tym są stosunkowo przystępne cenowo.

Czytaj więcej
7 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Dlaczego wybrać noże kuchenne Munetoshi

Wybierz noże Munetoshi, jeśli szukasz wyjątkowej efektywności w krojeniu. Noże te są stworzone do wyjątkowo dobrej pracy, a nie do wygrywania konkursów piękności. Chociaż ten surowy wygląd zdecydowanie ma swój urok.

Ostrze ze stali Shirogami

Ostrza wykonane są ze stali Shirogami. Znanej również jako biała stal papierowa. Shiro po japońsku znaczy biały, a gami znaczy papier. Biały papier, nazwana tak od opakowania, w którym producent stali Hitachi dostarcza tę stal. Jest to klasyczny rodzaj stali japońskiej o wysokiej zawartości węgla. Charakterystyczną cechą tego rodzaju stali jest jej twardość: noże te mają twardość 61-63 HRC. Ponadto ostrze jest laminowane. Oznacza to, że stal Shirogami jest laminowana pomiędzy dwoma kawałkami miększej stali nierdzewnej. Poprawia to elastyczność i odporność ostrza na korozję, bez uszczerbku dla właściwości stali Shirogami.

Urok japońskiego rzemiosła

Dla Pana Kouichi Tsurumaki funkcjonalność jest kluczowa. Idealne wykończenie? Nie tak ważne. Uważa, że nóż kuchenny jest narzędziem, które w pierwszej kolejności i ponad wszystko, powinno funkcjonować. W rezultacie noże mogą się subtelnie różnić między sobą, co czyni je unikalnymi. Wykończenie Brute de Forge, które pojawia się podczas hartowania stali, jest również unikalne dla każdego noża. Daje im surowy urok, który obecnie rzadko się widzi.

Uwaga: japońskie noże wymagają szczególnej uwagi. Przeczytaj więcej o używaniu i konserwacji japońskich noży tutaj.

Historia Munetoshi

Mistrz kowalstwa Kouichi Tsurumaki urodził się w 1949 roku, a w wieku 15 lat zaczął zajmować się kowalstwem. Jako trzecia generacja kowali, rzemiosło to ma we krwi. Jak to często bywa w Japonii, zaczynał jako praktykant i stopniowo zdobywał coraz większe doświadczenie. W przypadku Kouichi Tsurumaki były to głównie narzędzia ogrodowe. Noże zaczął robić znacznie później. Kouichi Tsurumaki poświęca się wyłącznie funkcjonalności. Wyjątkowa efektywność krojenia w konkurencyjnych cenach. Jeśli szukasz idealnie wykończonego noża, nie kupuj tych noży. Zapomnisz jednak o wszelkich niedoskonałościach wykończenia, gdy poczujesz, jak łatwo noże te są w stanie przekroić wszelkiego rodzaju produkty. Knivesandtools sprzedaje noże Munetoshi od 2022 roku.

Często zadawane pytania o Munetoshi