Korkociągi kelnerskie: dla entuzjastów wina
Otwarcie butelki wina staje się jeszcze lepsze, jeśli otworzysz ją ekstrawaganckim korkociągiem kelnerskim, nazywanym również nożem sommelier. Korkociąg kelnerski jest korkociągiem z dźwignią. Z łatwością wkręcasz spiralę w korek. Jeśli zrobisz to prawidłowo, dźwignia pozwoli Ci z łatwością usunąć korek z butelki bez pozostawiania śladów.
Jak wybrać najlepszy korkociąg kelnerski?
Zasadniczo większość korkociągów kelnerskich działa tak samo. Istnieją jednak dwie istotne różnice, dlatego też istnieje kilka kluczowych aspektów, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze korkociągu kelnerskiego. Niektóre korkociągi kelnerskie posiadają dwustopniową dźwignię. Oznacza to, że najpierw umieszcza się dolną część dźwigni na butelce, a następnie wysoką część dźwigni na krawędzi szyjki butelki, aby usunąć korek tak prosto, jak to możliwe. Tego typu korkociągi kelnerskie często można rozpoznać po dodatkowym zawiasie w dźwigni.
Innym ważnym narzędziem, w które nie jest wyposażony każdy korkociąg kelnerski, jest obcinacz do folii. Jest to małe ostrze, które służy do usuwania folii z szyjki butelki w celu odsłonięcia korka.
Nie należy jednak zapominać o innej ważnej funkcji: otwieraczu do butelek. Nie, nie do wina: do tego służy korkociąg. Otwieracz do kapsli, dla tych którzy wolą piwo lub butelkę wody. Wygodne jest korzystanie z tego samego narzędzia do wszystkich tych zadań.
Poza tym wszystko sprowadza się do gustu. Wolisz stalowy uchwyt, który jest łatwy w konserwacji? Czy też z zachwycającego drewna lub rogu? Zależy od Ciebie!