Bambusowe deski do krojenia: naturalne piękno
Drewno bambusowe jest zrównoważone, niedrogie, wytrzymałe i wygląda oszałamiająco. Jeśli nas spytasz, to wystarczający powód, by wybrać deskę do krojenia wykonaną z drewna bambusowego. Drewno bambusowe jest na tyle twarde, że powstają tylko minimalne nacięcia, a jednocześnie na tyle miękkie, że nie uszkodzi noży! Dodatkowo bambus praktycznie nie wchłania wody. Świetna właściwość deski do krojenia.
Zalety bambusowych desek do krojenia
Bambus nie wchłania wody, dlatego jest idealnym materiałem na deski do krojenia. Deska nie wypaczy się, umożliwiając jej używanie zgodnie z przeznaczeniem. Wypaczanie jest czymś, co może wystąpić w przypadku desek do krojenia wykonanych z innych rodzajów drewna. Bambus jest również jednym z najbardziej zrównoważonych rodzajów drewna. Jedynym czego potrzebują plantacje bambusa jest światło i woda. W ciągu kilku lat łodygi bambusa są gotowe do zbioru. Po zbiorach rośliny pozostają na miejscu i rosną aż do następnych zbiorów. Na niewielkim skrawku ziemi można wyhodować dużo drewna.
Konserwacja bambusowych desek do krojenia
Drewno bambusowe nie wchłania wody, ale nigdy nie wkładaj deski do krojenia do zmywarki. Ze względu na okrągły kształt bambusa, jest on cięty na małe paski w celu stworzenia prostej deski do krojenia. Dlatego też bambusowe deski do krojenia często składają się z małych kostek lub pasków. Bloki te są ze sobą sklejone, a klej ten uległby zniszczeniu w zmywarce. Powodem, dla którego zastawa stołowa wykonana z bambusa może być często myta w zmywarce, jest fakt, że jest ona wykonana z bambusa i melaminy. Wiadomo, że ta zastawa stołowa uwalnia formaldehyd w kontakcie z gorącą żywnością. Różnicą pomiędzy tego rodzaju zastawą a naszymi deskami do krojenia jest wybór materiału. W przypadku zastawy stołowej bambus jest mielony na proszek i mieszany z melaminą. Nasze bambusowe deski do krojenia składają się z kawałków bambusa, które zostały ze sobą sklejone. Nie zawierają one melaminy.