Drewniane deski do krojenia: zachwycające słoje
Deska do krojenia jest niezbędnym akcesorium w każdej kuchni. Wybierzesz deskę wykonaną z tworzywa sztucznego czy drewnianą? Drewniana deska do krojenia wygląda zachwycająco, jest trwała i pomaga zachować ostre krawędzie noży. Jednak drewno wymaga pielęgnacji. W naszym szerokim asortymencie znajdują się deski do krojenia wykonane m.in. z drewna bukowego, drewna akacji i drewna orzecha włoskiego. Czytaj dalej, jeśli chcesz dowiedzieć się, czy drewno jest najlepszym wyborem dla Ciebie.
Właściwości drewnianych desek do krojenia
Zacznijmy od początku: drewno jest naturalnym produktem. Oznacza to, że posiada piękny wzór nadany mu przez matkę naturę. Oznacza to również, że ma pewne nieregularne, naturalne cechy. W rezultacie drewnianych desek do krojenia nie można myć w zmywarce i wymagają konserwacji. Jeśli blaty kuchenne są zbyt niskie, aby można było na nich prawidłowo pracować, drewniana deska do krojenia może zwiększyć wysokość roboczą. Drewniane deski do krojenia są grubsze niż te z tworzywa sztucznego i są one dostępne w różnych rozmiarach.
Efekt antybakteryjny
Koncepcja, że drewniane deski do krojenia nie są higieniczne, nie jest trafiona. W rzeczywistości, prawdą jest coś odwrotnego. Podczas krojenia powstają rowki w desce, bakterie mogą dostać się do środka. Chodzi o to, że rowek w plastikowej desce do krojenia częściowo zamyka się wokół brudu w rowku. Możesz spróbować go zmyć, ale istnieje prawdopodobieństwo, że nie będziesz w stanie usunąć go w całości. Drewniana deska do krojenia nie zamknie się wokół brudu, ale otworzy się podczas czyszczenia. Pozwala to łatwo pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Ponadto garbniki, właściwości antybakteryjne drewna, pomagają zabijać większość bakterii. Dobrze jest zastanowić się, czy deska do krojenia będzie zawsze leżeć na blacie, czy też chcesz mieć możliwość jej przechowywania. Większość drewnianych desek do krojenia jest duża i nie będzie mieściła się w szafce. Dlaczego jednak miałbyś chować designerską deskę do krojenia? Jest wiele różnych rodzajów desek do krojenia. Większość jest prostokątna, ale są też okrągłe. Ładne, okrągłe deski do krojenia mogą też być używane do serwowania chleba lub przekąsek. Wielofunkcyjne!
Konserwacja drewnianych desek do krojenia
Zauważyliśmy, że wiele osób tak naprawdę nie wie, jak konserwować drewnianą deskę do krojenia. Jak upewnić się, że ładna, drewniana deska do krojenia pozostanie w dobrym stanie przez wiele lat? Drewniane deski do krojeni należy czyścić po każdym użyciu. Absolutnie nie można myć ich w zmywarce. Oprócz tego ważne jest, aby od czasu do czasu naoliwić deskę, co zapobiegnie jej wysuszeniu i pękaniu.