Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Güde Alpha Olive: noże kuchenne premium z Niemiec

Seria Güde Alpha Olive łączy w sobie niezawodność niemieckiej stali z rękojeścią z bardzo zdobnego drewna oliwnego. Podobnie jak noże z regularnej serii Alpha, również noże z serii Alpha Olive są wykonane głównie ręcznie według starej, niemieckiej tradycji. Od największych noży szefa kuchni Güde Alpha Olive po praktyczne małe noże do obierania Güde Alpha Olive. Rękojeść serii Alpha Olive jest wykonana ze starannie wyselekcjonowanego, osiągającego do 500 lat, drewna oliwnego. Słoje mają wdzięczne i wyraźne różnice rozciągające się między jasnym i ciemnym brązem. W rezultacie każdy nóż ma wyjątkowy i elegancki wygląd.

Czytaj więcej
17 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów

Właściwości noży kuchennych Güde Alpha Olive

Rodzaj stali Güde Alpha Olive

Ostrza noży kuchennych Güde Alpha Olive są wykonane z hartowanej lodem stali chromowo-wanadowo-molibdenowej o twardości około 57-58 HRC. Wybór odpowiedniej stali do noży jest złożonym zadaniem. Stal musi być twarda, aby zapewnić wytrzymałość, ale nie zbyt twarda, gdyż będzie się łamać podczas użycia. Jednocześnie nie może być też zbyt miękka, gdyż nóż bardzo szybko będzie tracić swoją ostrość. Po tym, jak ostrza zostały wykute i naostrzone, przechodzą proces nazywający się hartowanie lodem. Noże są schładzane do temperatury -80 °C, aby poprawić mikrostrukturę stali. Tworzy to odporne na korozję i twarde ostrze, które nie złamie się łatwo!

Materiał rękojeści noży kuchennych Güde Alpha Olive

Rękojeść wykonana jest ze starannie wyselekcjonowanego, osiągającego do 500 lat, drewna oliwnego. Drewno oliwne jest bardzo odporne na wilgoć. Słoje mają wdzięczne i wyraźne różnice rozciągające się między jasnym i ciemnym brązem. Okładziny są przymocowane do stali za pomocą nitów, nadając nożom tradycyjny wygląd.

Nasada noża pełni funkcję osłony palców i obciążenia dla idealnego zbalansowania. Metalowa głowica na końcu rękojeści nadaje nożowi charakterystyczny profil. Są to noże z pełnym trzpieniem. Oznacza to, że trzpień rozciąga się na całą długość rękojeści. Zapewnia to idealne zbalansowanie noża. Nasada, głowica i konstrukcja z pełnym trzpieniem sprawiają, że noże kuchenne Güde są idealne dla każdego, kto preferuje nieco cięższe noże kuchenne.