Güde Alpha: noże kuchenne premium z Niemiec
Güde Alpha to najbardziej rozbudowana seria Güde. Zarówno profesjonalni, jak i amatorscy szefowie kuchni mogą znaleźć w tym asortymencie swój ulubiony nóż. Od największych noży szefa kuchni Güde Alpha po praktyczne małe noże do obierania Güde Alpha. Noże z serii Alpha są wykonane głównie ręcznie według starej, niemieckiej tradycji. Możesz rozpoznać te noże poprzez czarną rękojeść Hostaform. Hostaform to bardzo wytrzymałe tworzywo, które jest odporne na wilgoć, ciepło i upadki. Według Güde zapewnia to możliwość mycia noży w zmywarce!
Właściwości noży kuchennych Güde Alpha
Rodzaj stali Güde Alpha
Ostrza noży kuchennych Güde Alpha są wykonane z hartowanej lodem stali chromowo-wanadowo-molibdenowej o twardości około 57-58 HRC. Wybór odpowiedniej stali do noży jest złożonym zadaniem. Stal musi być twarda, aby zapewnić wytrzymałość, ale nie zbyt twarda, gdyż będzie się łamać podczas użycia. Jednocześnie nie może być też zbyt miękka, gdyż nóż bardzo szybko będzie tracić swoją ostrość. Po tym, jak ostrza zostały wykute i naostrzone, przechodzą proces nazywający się hartowanie lodem. Noże są schładzane do temperatury -80 °C, aby poprawić mikrostrukturę stali. Tworzy to odporne na korozję i twarde ostrze, które nie złamie się łatwo!
Materiał rękojeści noży kuchennych Güde Alpha
Rękojeść wykonana jest z Hostaform. Hostaform to bardzo wytrzymałe tworzywo, które jest odporne na wilgoć, ciepło i upadki. Według Güde, noże te można myć w zmywarce. Okładziny są przymocowane do stali za pomocą nitów, nadając nożom tradycyjny wygląd. Bolster noża pełni funkcję osłony palców i obciążenia dla idealnego zbalansowania. Metalowa głowica na końcu rękojeści nadaje nożowi charakterystyczny profil. Są to noże z pełnym trzpieniem. Oznacza to, że trzpień rozciąga się na całą długość rękojeści. Zapewnia to idealne zbalansowanie noża. Bolster, głowica i konstrukcja z pełnym trzpieniem sprawiają, że noże kuchenne Güde są idealne dla każdego, kto preferuje nieco cięższe noże kuchenne.