Noże do obierania: niezbędne w każdej kuchni
W każdej kuchni powinien znajdować się przynajmniej jeden nóż do obierania. Noża do obierania używa się do obierania i krojenia wszelkiego rodzaju owoców i warzyw. Nawet najpyszniejszy owoc jest łatwo obrać ostrym nożem do obierania!
Właściwości noży do obierania
Nóż do obierania jest małym nożem kuchennym, zazwyczaj z ostrzem o długości około 7 do 11 cm. Ostrze ma prostą krawędź, a jego grzbiet opada w kierunku czubka. Jest to kształt zbliżony do ostrza "sheepsfoot", przez co noże te wyglądają jak małe noże santoku. Wokół terminu nóż do obierania może być nieco zamieszania. Często jest on mylony z nożem ze szpicem lub nożem ze szpicem zakrzywiony. Jednak różnią się one kształtem ostrza. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi, nóż do obierania idealnie nadaje się do precyzyjnych zadań jak np. obieranie owoców i warzyw. Nóż ze szpicem i nóż ze szpicem zakrzywiony również mogą być używane do obierania owoców i warzyw, ale zostały one zaprojektowane z myślą o innych zadaniach.
Jak wybrać najlepszy nóż do obierania
Ostre ostrze noża do obierania
Noże są ostre w momencie dostawy, co doskonale nadaje się do obierania owoców i warzyw o cienkich lub delikatnych skórkach, takich jak ziemniaki, jabłka i kiwi. Jest również bardzo praktyczny do usuwania pestek i gniazd, na przykład z pomidorów lub jabłek. Smukłe, ostre ostrze pozwoli usunąć cienką warstwę skórki z owoców i warzyw bez zmarnowania zbyt wiele owocu.
Jak wybrać najlepszy nóż do obierania
Wybierając nóż do obierania warto zastanowić się jaki rodzaj stali preferujesz: stal nierdzewną czy stal węglową. Stal nierdzewna jest łatwa w konserwacji. Stal węglowa często osiąga ostrzejsze ostrze, ponieważ jest twardsza, jednak nie jest ona nierdzewna. Każdy materiał ma swoje zalety i wady, wybierz ten, który odpowiada Twoim potrzebom.
Dodatkowo, obok różnych materiałów są też różne kształty ostrza do wyboru; proste, zakrzywione, szpiczaste... Wybierz kształt, który będzie najbardziej przydatny do składników, których używasz najczęściej.
Na koniec, zwróć uwagę na rękojeść noża. Wybierzesz klasyczną, ale wymagającą konserwacji, drewnianą rękojeść czy raczej nie wymagającą konserwacji rękojeść z tworzywa sztucznego? Wybierz nóż z rękojeścią, która dobrze i wygodnie leży w dłoni i zapewnia dobry chwyt. Pozwala to na bezpieczne korzystanie z noża przez długi czas bez zmęczenia.
Jak konserwować nóż do obierania
Aby prawidłowo konserwować nóż do obierania, ważne jest, żeby opłukać go dobrze po każdym użyciu i umyć ręcznie używając łagodnego detergentu. Oprócz czyszczenia należy również regularnie ostrzyć nóż. Częstotliwość ostrzenia noża zależy od tego, jak często go używasz.