Noże do steków: imponujące, funkcjonalne i stylowe
Noże do steków są niezbędne dla prawdziwych miłośników mięsa. Noże do steków zostały specjalnie zaprojektowane do gładkiego pokrojenia każdego rodzaju steku i innych mięs bez ich rozrywania. Ponadto, elegancki i pełen wdzięku nóż do steków będzie centralnym elementem stołu i doskonałym sposobem na zaimponowanie gościom!
Wybierz najlepszy nóż do steków!
Dobry nóż do steków ma ostre ostrze, które kroi mięso bez wysiłku i bez jego rozrywania. Możesz wybrać między nożem z ząbkowanym ostrzem lub z gładkim ostrzem. Ząbkowane ostrze pomaga podczas krojenia mięsa, równomiernie rozkładając nacisk. Rezultatem jest bardzo czyste cięcie. Noże do steków z gładkim ostrzem mogą pokroić mięso bez jego rozrywania podobnie jak noże z ząbkowanym ostrzem.
Dzieje się tak dlatego, że stal używana do produkcji noży do steków jest twardsza niż w przypadku zwykłych noży stołowych, dzięki czemu noże te można naostrzyć do ostrości brzytwy. Dodatkowo gładkie ostrze jest łatwiejsze do naostrzenia niż ostrze ząbkowane. Większość ludzi będzie chciała wybrać nóż do steków z tak zwaną konstrukcją "z pełnym trzpieniem". Oznacza to, że głownia rozciąga się na całą długość rękojeści. Taka konstrukcja powoduje, że nóż jest bardzo solidny i dlatego również wytrzymały.
Zaokrąglony lub szpiczasty czubek
W naszym asortymencie znajdziesz noże do steków ze szpiczastym lub zaokrąglonym czubkiem. Większość noży do steków ma szpiczasty czubek. Jest to kształt ostrza "prawdziwego" noża do steków. "Brzuszek" utworzony przez szpiczastą końcówkę ostrza ułatwia przekrojenie mięsa. Można również użyć czubka noża do bardziej precyzyjnego krojenia i podnoszenia kawałków mięsa.
Niektórzy preferują jednak noże do steków z zaokrąglonym czubkiem, zwane również nożami do pomidorów. Są one częściej używane jako zwykłe noże stołowe. W rzeczywistości można nimi również łatwo rozsmarować masło.
Rękojeść
Nóż do steków powinien wygodnie leżeć w dłoni. Zapewnia to optymalny chwyt podczas użytkowania. Popularne są rękojeści z tworzywa sztucznego lub pokryte gumą, ze względu na dobry chwyt i wygodę. Można jednak również wybrać bardziej zrównoważone opcje, takie jak drewno, róg lub stal nierdzewna. Jest wiele opcji do wyboru. Znajdź noże do steków, które najlepiej pasują do Twojej jadalni!
Noże do steków: konserwacja jest kluczowa
Konserwacja noży do steków wydłuża ich żywotność i na szczęście wcale nie jest trudna!
Podczas czyszczenia należy unikać agresywnych detergentów i gąbek ściernych, ponieważ mogą one spowodować uszkodzenie ostrza i rękojeści. Po prostu umyj je ręcznie po każdym użyciu. Dodatkowo dobrze je wysusz i przechowuj w suchym miejscu, aby uniknąć rdzy.
Zapobieganie uszkodzeniom
Bezpiecznie przechowuj nóż do steków, aby zapobiec uszkodzeniom. Użyj bloku na noże, magnetycznej listwy na noże lub osłony na nóż, aby chronić ostrze przed uderzeniami i zarysowaniami.
Ostrzenie noża do steków
Ogólnie rzecz biorąc, noże do steków nie wymagają częstego ostrzenia. Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał je naostrzyć, najprostszym sposobem jest użycie stalki ostrzącej lub systemu ostrzącego odpowiedniego dla ząbkowanego ostrza.