Najlepsze zestawy noży do steków: stylowa kolacja
Noże do steków są niezbędne dla prawdziwych miłośników mięsa. Jednak znalezienie sześciu pasujących do siebie noży do steków na przyjęcie może być trudne! Wybierz więc wygodę i upewnij się, że kupujesz noże kuchenne w zestawie, dzięki czemu każdy przy stole będzie miał pasujący nóż.
Wybierz dobry zestaw noży do steków!
Noże do steków są specjalnie zaprojektowane do gładkiego pokrojenia każdego rodzaju steku i innych mięs bez ich rozrywania. Ponadto, elegancki i pełen wdzięku nóż do steków będzie centralnym elementem stołu i doskonałym sposobem na zaimponowanie gościom!
Stal używana do produkcji noży do steków jest twardsza niż w przypadku zwykłych noży stołowych, dzięki czemu noże te można naostrzyć do ostrości brzytwy. Gładka krawędź jest łatwiejsza do naostrzenia niż krawędź ząbkowana, choć ząbkowane ostrza mogą być również ostrzone za pomocą stalki ostrzącej. Większość ludzi będzie chciała wybrać nóż do steków z tak zwaną konstrukcją "z pełnym trzpieniem". Oznacza to, że głownia rozciąga się na całą długość rękojeści. Taka konstrukcja powoduje, że nóż jest bardzo solidny i dlatego również wytrzymały.
Nóż do steków z ząbkowanym ostrzem vs. z gładkim ostrzem
Noże do steków z ząbkowanym ostrzem zachowują ostrość przez dłuższy czas, ponieważ tylko małe części ostrza mają kontakt z talerzem lub deską do krojenia. Nóż do steków z ząbkowanym ostrzem jest bardziej wszechstronny niż nóż z gładkim ostrzem. Można go użyć na przykład do pizzy lub małych kanapek.
Nieząbkowane ostrze
Zachowuje soki i smak wewnątrz mięsa. Noże do steków z gładkim ostrzem szybciej się stępią niż noże do steków z ząbkowanym ostrzem, ale są łatwiejsze do naostrzenia.
Rękojeść
Nóż do steków powinien wygodnie leżeć w dłoni. Dlatego większość rękojeści jest wygodna i ergonomiczna. Zapewnia to pewny i wygodny chwyt podczas krojenia. Popularne są rękojeści z tworzywa sztucznego lub pokryte gumą, ze względu na dobry chwyt i wygodę. Można jednak również wybrać bardziej zrównoważone opcje, takie jak drewno, róg lub stal nierdzewna. Jest wiele opcji do wyboru. Znajdź noże do steków, które najlepiej pasują do Twojej jadalni!
Zaokrąglony lub szpiczasty czubek
W naszym asortymencie znajdziesz noże do steków ze szpiczastym lub zaokrąglonym czubkiem. Większość noży do steków ma szpiczasty czubek. Jest to kształt ostrza "prawdziwego" noża do steków. "Brzuszek" utworzony przez szpiczastą końcówkę ostrza ułatwia przekrojenie mięsa. Można również użyć czubka noża do bardziej precyzyjnego krojenia i podnoszenia kawałków mięsa.
Niektórzy preferują jednak noże do steków z zaokrąglonym czubkiem, zwane również nożami do pomidorów. Są one częściej używane jako zwykłe noże stołowe. W rzeczywistości można nimi również łatwo rozsmarować masło.
Noże do steków: konserwacja jest kluczowa
Konserwacja noży do steków wydłuża ich żywotność i na szczęście wcale nie jest trudna!
Myj je ręcznie
Podczas czyszczenia należy unikać agresywnych detergentów i gąbek ściernych, ponieważ mogą one spowodować uszkodzenie ostrza i rękojeści. Po prostu umyj je ręcznie po każdym użyciu. Dodatkowo dobrze je wysusz i przechowuj w suchym miejscu, aby uniknąć rdzy.
Bezpiecznie przechowuj
Jak każdy zestaw noży kuchennych należy je bezpiecznie przechowywać, aby uniknąć ich uszkodzenia. Użyj bloku na noże, magnetycznej listwy na noże lub osłony na nóż, aby chronić ostrze przed uderzeniami i zarysowaniami.
Ostrzenie noża do steków
Ogólnie rzecz biorąc, noże do steków nie wymagają częstego ostrzenia. Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał je naostrzyć, najprostszym sposobem jest użycie stalki ostrzącej lub systemu ostrzącego odpowiedniego dla ząbkowanego ostrza.