Messermeister Meridian Elite: definicja niemieckiej tradycji
Noże kuchenne Messermeister Meridian Elite wykonywane są w Solingen, w Niemczech. Noże te ucieleśniają esencję niemieckiej produkcji noży. Trzy nity w rękojeści z tworzywa sztucznego sa cechą charakterystyczną klasycznego, niemieckiego designu. Wypróbowane i przetestowane techniki sięgające setek lat wstecz zapewniają jakość tych noży kuchennych z Solingen.
Właściwości serii Messermeister Meridian Elite
Ostrze Meridian Elite: ręcznie polerowane
Noże wykute są z jednego kawałka niemieckiej stali nierdzewnej 1.4116. Stal jest zahartowana do twardości około 58 HRC. W rezultacie, przy poprawnym użytkowaniu, noże zachowują swoją ostrość przez długi czas. Producenci często idą na ustępstwa w procesie polerowania, aby utrzymać opłacalną cenę swoich noży. Jakkolwiek, polerowanie jest właśnie tym, co wyróżnia serie Messermeister. Każde ostrze jest ręcznie polerowane. Zapewnia to nożowi możliwie najostrzejszą krawędź, dzięki czemu jest on ostry jak brzytwa od razu po wyjęciu z pudełka.
Rękojeść Meridian Elite
Konstrukcja z pełnym trzpieniem i trzema nitami w rękojeści to jedna z najsolidniejszych metod konstrukcji noża. Dodatkowo rękojeść wykonana jest z POM (polioksymetylenu). Jest to bardzo twarde tworzywo sztuczne, które jest bardzo odporne na wilgoć, ciepło i ścieranie. Inną świetną cechą tej kolekcji jest połowiczna nasada. Nasada jest grubą, metalową częścią pomiędzy rękojeścią a ostrzem. W każdym niemieckim nożu kuchennym nasada rozciąga się do krawędzi tnącej, ale nie w serii Meridian Elite. Ma to wiele zalet: ostrza są lżejsze, podczas korzystania z noża nadal można używać całej długości ostrza, a ostrzenie jest łatwiejsze.