Noże kuchenne Messermeister Overland: solidne, wszechstronne noże do gotowania na świeżym powietrzu i bushcraftu
Noże kuchenne Messermeister Overland są wytrzymałymi, wszechstronnymi nożami do gotowania w plenerze. Świetnie sprawdzają się podczas przygód bushcraftowych lub wycieczek na łonie natury. W obu przypadkach nie chcesz zabierać ze sobą wielu noży kuchennych. Odpowiedzią jest nóż z kolekcji Overland: od krojenia warzyw i mięsa po robienie patyków na ognisko, nóż z kolekcji Overland może zrobić wszystko!
Właściwości serii Messermeister Overland
Do stworzenia kolekcji Overland firma Messermeister wykorzystała wytrzymałe materiały, które poradzą sobie w każdej sytuacji. Rękojeści wykonane są z micarty z płótna i zapewniają dobrą przyczepność. Micarta jest materiałem, którego często używa się do noży bushcraftowych i survivalowych. Wykonany jest z płótna i żywicy syntetycznej. Micarta oferuje dobrą przyczepność, nawet kiedy jest mokra od wody czy soku owocowego. Ponadto, materiał ten z czasem pokryje się swego rodzaju patyną, czyniąc rękojeść naprawdę wyjątkową.
Na ostrze Messermeister wybrał stal Nitro Kobalt o twardości 62 HRC. Podobnie jak micarta, stal Nitro Kobalt poradzi sobie ze wszystkim. Charakterystyczna dla tego rodzaju stali jest odporność na korozję i wspaniałe zachowanie ostrości.
Wykonane w Maniago, Włochy
Podczas gdy większość noży Messermeister produkowanych jest w Niemczech, kolekcja Overland produkowana jest w Maniago. Miasto to jest również znane jako Mekka noży we Włoszech, w której znajduje się wiele włoskich marek noży.