Noże kuchenne WMF Grand Gourmet: dla prawdziwych smakoszy
Japoński projektant, Makio Hasuik, wygrał kilka nagród za kolekcję WMF Grand Gourmet. Rozumiemy dlaczego! Te stylowe noże kuchenne zostały wyprodukowane w Niemczech i spełniają najwyższe standardy funkcjonalności i jakości bez kompromisów. Doskonale wyważone i płynnie wykończone pomiędzy rękojeścią Cromargan® i ostrzem ze stali nierdzewnej. Noże kuchenne WMF Grand Gourmet są idealnymi nożami dla prawdziwych smakoszy. Wybierz popularny nóż szefa kuchni WMF Grand Gourmet lub kompletny zestaw WMF Grand Gourmet!
Właściwości serii WMF Grand Gourmet
Rodzaj stali WMF Grand Gourmet
WMF używa głównie stali X50CrMoV15 do ostrzy z serii Grand Gourmet. Brzmi skomplikowanie, ale ta stal nierdzewna jest jedną z najczęściej używanych do produkcji noży kuchennych. A to dlatego, że jest ona łatwa do naostrzenia, dobrze zachowuje ostrość i jest ekstremalnie odporna na korozję.
Stal damasceńska WMF Grand Gourmet
Obok standardowego rodzaju stali, WMF ma również specjalną wersję serii Grand Gourmet z ostrzami wykonanymi ze stali damasceńskiej. Jest to wysokiej jakości stal damasceńska, produkowana przez szwedzką firmę Damasteel AB. Wykonana z dwóch wysokiej jakości stali proszkowych, które nie tylko sprawiają, że nóż wygląda dobrze, ale także zachowuje ostrość przez bardzo długi czas. Nawet dłużej niż standardowa X50CrMoV15. WMF ostrzy każde ostrze z laserową precyzją. Każdy nóż jest indywidualnie mierzony laserem, po czym określany jest optymalny kąt ostrzenia. Następnie robot ostrzy ostrze do niespotykanej ostrości. Nóż jest gotowy do intensywnego użytkowania przez całe życie.
Rękojeść WMF Grand Gourmet
Rękojeści noży kuchennych WMF Grand Gourmet wykonane są ze słynnego WMF Cromargan®. Jest to zastrzeżony znak towarowy stali nierdzewnej 18/10 firmy WMF od 1927 roku. Rodzaj stali, który jest również używany do produkcji ekstrawaganckich sztućców. Nazwa Cromargan® jest połączeniem terminów Crom i Argan. Crom, ponieważ stal ma szczególnie wysoką zawartość chromu i Argan ze względu na swój srebrzysty połysk. Zalety tego materiału: jest nierdzewny, odporny na zarysowania, można go myć w zmywarce i wysoka odporność na odbarwienia powodowane kwasami. Ostrze płynnie łączy się z rękojeścią. Dzięki temu między ostrzem a rękojeścią nie gromadzi się brud. Bardzo higieniczne! Nasada - metalowa część pomiędzy rękojeścią a ostrzem - przyczynia się do idealnego wyważenia, a także chroni Twoje palce. Czego więcej może chcieć prawdziwy entuzjasta gotowania?