Noże ze szpicem: prawdziwie wszechstronne w Twojej kuchni
Wierzymy, że każda kuchnia powinna mieć nóż ze szpicem. Używa się ich do wszelakich, codziennych zadań. Od bardziej precyzyjnego krojenia po lżejsze prace jak obieranie, noża ze szpicem można używać wszędzie.
Właściwości noża ze szpicem
Nóż ze szpicem jest małym nożem kuchennym, zazwyczaj z ostrzem o długości około 6 do 11 cm. Przypominają one mały nóż szefa kuchni. Termin nóż ze szpicem może być nieco niejasny. Często jest on mylony z nożem do obierania i nożem ze szpicem zakrzywionym. Co ma sens, noża ze szpicem można używać do obierania. Są one naprawdę wszechstronne. Z drugiej strony noże do obierania są zaprojektowane szczególnie do obierania warzyw i owoców. Natomiast nóż ze szpicem zakrzywiony jest doskonały do krojenia warzyw i owoców w małe, dekoracyjne kształty. Te skomplikowane ruchy są trudniejsze do wykonania za pomocą noża ze szpicem.
Dzięki niewielkim rozmiarom, nóż ze szpicem idealnie nadaje się do precyzyjnego krojenia. Na przykład krojenia małych warzyw, owoców, ziół i innych składników.
Jak wybrać najlepszy nóż ze szpicem
Ostre ostrze noża ze szpicem
Noże są ostre w momencie dostawy, co doskonale nadaje się do obierania owoców i warzyw o cienkich lub delikatnych skórkach, takich jak ziemniaki, jabłka i kiwi. Jest również bardzo praktyczny do usuwania pestek i gniazda, na przykład z pomidorów lub jabłek.
Jak wybrać najlepszy nóż ze szpicem
Szukasz małego noża, aby uzupełnić swój zestaw? Nóż ze szpicem jest właściwym wyborem. Ostrze jest wystarczająco długie, aby był on dobrym, wszechstronnym nożem kuchennym i wystarczająco krótkie do precyzyjnego krojenia. Ostrza często wykonane są ze stali nierdzewnej, co wymaga mało konserwacji. Inne noże ze szpicem zrobione są ze stali węglowej, która nie jest nierdzewna, ale jest bardzo twarda. Wybierz materiał i rozmiar, który odpowiada Twoim potrzebom.
Konserwacja noża ze szpicem
Aby prawidłowo konserwować nóż ze szpicem, ważne jest, żeby opłukać go dobrze po każdym użyciu i umyć ręcznie używając łagodnego płynu. Oprócz czyszczenia, należy również regularnie ostrzyć nóż. Częstotliwość ostrzenia noża zależy od tego, jak często go używasz.