Zestawy noży japońskich: kulminacja najwyższej ostrości
Co jest lepszego niż jeden japoński nóż kuchenny? Oczywiście kompletny zestaw wysokiej jakości, japońskich noży kuchennych! Noże japońskie słyną z tego, że są ostrzejsze niż ich europejskie odpowiedniki. Japońskie noże kuchenne wykonane są z ekstremalnie twardej stali, dlatego ostrze może być naostrzone do imponująco cienkiej krawędzi. Oznacza to, że opór podczas krojenia jest mniejszy, co sprawia, że krojenie składników jest łatwiejsze! Jeśli jesteś fanem konkretnej japońskiej marki, ma sens kupno pełnego, pasującego do siebie zestawu składającego się z noża szefa kuchni, noża do mięsa i noża do obierania. Odkryj nasz rozbudowany asortyment autentycznych i tradycyjnych noży kuchennych wykonanych w Japonii!
Jak wybrać najlepszy zestaw japońskich noży?
Jeśli chodzi o wybór zestawu japońskich noży, ważne jest, aby zacząć od określenia budżetu. Kompletny zestaw japońskich noży może sporo kosztować. Istnieją również bardziej przystępne cenowo serie, choć kunszt i ręczna praca niezbędne do wykonania tych noży nigdy nie są tanie.
Następnie należy określić, których japońskich noży potrzebujesz. Wszystkie Twoje ulubione dania mają w sobie rybę? W takim razie prawdopodobnie będziesz chciał zestaw noży, w którym jest nóż yanagiba. Lub wybierz zestaw noży, który później będzie można poszerzyć o nóż yanagiba. Uwielbiasz mięso? Zaopatrz się w zestaw z nożem sujihiki.
Należy pamiętać, że w Japonii ludzie nie mają tak dużej "kultury chleba" jak w Europie. Oczywiście to żaden problem, ale oznacza to również, że nie każdy zestaw ma nóż do chleba.