Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Japoński nóż szefa kuchni: ulubiony nóż wielu profesjonalnych szefów kuchni

Przez dekady japońskie noże szefa kuchni znane były ze swojej ostrości, funkcjonalności i zachwycającego wyglądu. Nie jest więc zaskakujące, że wielu kucharzy używa japońskiego noża szefa kuchni. Są one śmietanką towarzyską wśród noży kuchennych. Ostrze japońskich noży szefa kuchni jest często cieńsze i ważą one mniej niż ich Europejskie odpowiedniki, co sprawia, że są wspaniałe w użyciu!

Czytaj więcej
263 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Nóż santoku i nóż gyuto: który wybierzesz?

Są dwa rodzaje japońskich noży szefa kuchni: nóż santoku i nóż gyuto. Obydwa noże są wszechstronne i są podstawą każdego zestawu noży.

Nóż santoku charakteryzuje się prostą krawędzią. W przeciwieństwie do noża gyuto, ostrze ma mniej więcej tę samą wysokość przez całą długość i opada u czubka. Nóż santoku jest również trochę bardziej kompaktowy i stąd łatwiejszy w użyciu. Doskonale nadaje się on do krojenia warzyw.

Nóż gyuto wygląda bardzo podobnie do europejskiego noża szefa kuchni. Mają wiele wspólnych cech. Główną różnicą jest to, że nóż gyuto jest, przeciętnie, trochę dłuższy niż europejski nóż szefa kuchni. Charakterystyczną cechą noża gyuto jest ostry czubek na końcu noża. Ze względu na swój kształt, nóż gyuto zazwyczaj ma "wypukłą" krawędź, która różni się od prostej krawędzi noża santoku. Nóż gyuto lepiej nadaje się do tradycyjnych, europejskich technik krojenia.

Często zadawane pytania o japońskie noże szefa kuchni