Japoński nóż szefa kuchni: ulubiony nóż wielu profesjonalnych szefów kuchni
Przez dekady japońskie noże szefa kuchni znane były ze swojej ostrości, funkcjonalności i zachwycającego wyglądu. Nie jest więc zaskakujące, że wielu kucharzy używa japońskiego noża szefa kuchni. Są one śmietanką towarzyską wśród noży kuchennych. Ostrze japońskich noży szefa kuchni jest często cieńsze i ważą one mniej niż ich Europejskie odpowiedniki, co sprawia, że są wspaniałe w użyciu!
Nóż santoku i nóż gyuto: który wybierzesz?
Są dwa rodzaje japońskich noży szefa kuchni: nóż santoku i nóż gyuto. Obydwa noże są wszechstronne i są podstawą każdego zestawu noży.
Nóż santoku charakteryzuje się prostą krawędzią. W przeciwieństwie do noża gyuto, ostrze ma mniej więcej tę samą wysokość przez całą długość i opada u czubka. Nóż santoku jest również trochę bardziej kompaktowy i stąd łatwiejszy w użyciu. Doskonale nadaje się on do krojenia warzyw.
Nóż gyuto wygląda bardzo podobnie do europejskiego noża szefa kuchni. Mają wiele wspólnych cech. Główną różnicą jest to, że nóż gyuto jest, przeciętnie, trochę dłuższy niż europejski nóż szefa kuchni. Charakterystyczną cechą noża gyuto jest ostry czubek na końcu noża. Ze względu na swój kształt, nóż gyuto zazwyczaj ma "wypukłą" krawędź, która różni się od prostej krawędzi noża santoku. Nóż gyuto lepiej nadaje się do tradycyjnych, europejskich technik krojenia.