Chińskie noże szefa kuchni: narzędzia kuchenne o wyjątkowym wyglądzie
Nóż kuchenny kupuje się oczywiście w konkretnym celu, ale nie ma powodu, dla którego nie miałby on również świetnie wyglądać. Nóż powinien być funkcjonalny i dobrze wyglądać. W przypadku chińskiego noża szefa kuchni jest to dokładnie to, co otrzymujesz: prostokątne ostrze jest zarówno skuteczne, jak i estetyczne.
Charakterystyka ostrza
Chiński nóż szefa kuchni można rozpoznać po jego prostokątnym ostrzu. Ostrze ma średnio 18 do 20 cm długości i 10 cm wysokości. Nie pomyl się, to nie są tasaki! Podczas gdy ostrze tasaka jest mocne, ostrze chińskiego noża szefa kuchni jest bardzo cienkie i ostre jak brzytwa. Przez co nie można go używać do rąbania kości.
Wszechstronność
W chińskiej kuchni nóż szefa kuchni jest często używany, ponieważ wysokość ostrza umożliwia łatwe używanie palców jako prowadnicy podczas krojenia składników. Jest bezpieczny, szybki i bardzo praktyczny. Chińskiego noża szefa kuchni używa się do drobnego pokrojenia ziół i warzyw, ale można go też użyć do miażdżenia czosnku. Dzięki wysokiemu ostrzy można łatwo zebrać pokrojone warzywa lub zioła i wrzucić do garnka.
Odpowiednia technika krojenia
W przypadku chińskiego noża szefa kuchni stosuje się technikę krojenia, która różni się od techniki stosowanej w przypadku europejskich noży szefa kuchni. Ostrze chińskiego noża szefa kuchni nie "kołysze się" w przód i w tył po powierzchni, ale porusza się po przekątnej od góry do dołu. Nóż stale pozostaje w pozycji poziomej.
Konserwacja chińskiego noża szefa kuchni dla dłuższej żywotności
Konserwacja noży kuchennych zawsze jest dobrym planem: umyj je ręcznie po każdym użyciu, regularnie smaruj olejem i przede wszystkim używaj drewnianych lub plastikowych desek do krojenia. Możesz uszkodzić nóż, krojąc na twardej powierzchni, dlatego lepiej jest wziąć deskę do krojenia wykonana z miększego materiału jak np. drewno. Regularne smarowanie ostrza olejem zapobiega powstawaniu rdzy. Dzięki dokładnemu czyszczeniu noża po każdym użyciu nie pozostaną na nim resztki jedzenia, co zapobiega korozji i powstawaniu plam. Używaj delikatnych detergentów i miękkiej gąbki do czyszczenia. Nóż powinien być całkowicie suchy, zanim go schowasz. Dlatego upewnij się, że jest suchy, aby zapobiec rdzewieniu.
Jak ostrzyć chiński nóż szefa kuchni
Regularne ostrzenie chińskiego noża szefa kuchni wydłuża jego żywotność. Częstotliwość ostrzenia noża zależy od tego, jak często go używasz. Używasz go sporadycznie czy codziennie? Zgodnie z ogólną zasadą zaleca się ostrzenie raz na 3 do 6 miesięcy. Oczywiście ostrość noża jest głównym wskaźnikiem, kiedy należy go naostrzyć. Coraz trudniej jest usunąć ścięgna lub pokroić warzywa z twardą skórką? W takim razie prawdopodobnie trzeba naostrzyć nóż.