Chcesz kupić nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej? Będzie przyciągał uwagę w Twojej kuchni!
Noże szefa kuchni są niezbędne w każdej kuchni. Jest to nóż, którego większość ludzi używa codziennie, warto więc zaopatrzyć się w coś naprawdę wyjątkowego. Wybierz nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej: wyglądają one zjawiskowo. Tego rodzaju noże szefa kuchni często wykonane są w Japonii, ale noże szefa kuchni ze stali damasceńskiej produkowane są również w innych częściach świata. Jest jedna rzecz, która je łączy: każdy jest unikalny, gdyż wzór stali damasceńskiej nigdy nie jest taki sam.
Właściwości noży szefa kuchni ze stali damasceńskiej
Są różne rodzaje noży szefa kuchni ze stali damasceńskiej. Są noże z rdzeniem wykonanym ze stali VG10, otoczonym stalą damasceńską. Często można zobaczyć "linię laminowania" biegnącą tuż nad krawędzią, która oddziela rdzeń ostrza od stali damasceńskiej.
Jakkolwiek są noże szefa kuchni wykonane całkowicie ze stali damasceńskiej. Często są one produkowane przez znaną markę Damasteel. Na ogół są one trochę droższe. Główną zaletą tych noży jest to, że na poziomie mikroskopijnym krawędź noża ma mikro-ząbki. Dzieje się tak, ponieważ obie stale zużywają się z nieco inną prędkością, tworząc mikroskopijnie ząbkowaną krawędź. Poprawia to zachowanie ostrości!
Nóż szefa kuchni Eden Classic Damast
Naszym najpopularniejszym nożem szefa kuchni ze stali damasceńskiej jest nóż szefa kuchni Eden Classic Damast. To oszałamiający nóż, który dobrze zachowuje ostrość, a wszystko to w bardzo dobrej cenie.
Jak ostrzyć nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
Stal damasceńską ostrzy się w ten sam sposób co zwykłą stal. Ostrą krawędź można utrzymać za pomocą ceramicznej stalki ostrzącej, a gdy nadejdzie czas na prawdziwe ostrzenie, można to zrobić za pomocą kamieni ostrzących lub systemu ostrzącego.