Niemieckie noże szefa kuchni: najwyższa jakość z Solingen
Na tej stronie znajdziesz wyśmienite noże szefa kuchni niemieckich marek m.in. takich jak Zwilling, Güde, WMF, Messermeister i Robert Herder. Noże szefa kuchni są sercem Twojej kolekcji noży kuchennych. Wyprodukowane w Niemczech noże szefa kuchni to czysta jakość i niemiecka niezawodność.
Właściwości niemieckich noży szefa kuchni
Konstrukcja z trzema nitami
Niemieckie noże szefa kuchni znane są z klasycznej konstrukcji z trzema nitami. Jeśli poprosisz laika o narysowanie noża szefa kuchni, prawdopodobnie będzie to ten klasyczny niemiecki projekt. W dzisiejszych czasach nadal często można znaleźć ten projekt, a także bardziej nowoczesne wcielenia.
Solinger Dünschliff
Solingen jest niemiecką stolicą noża. Tutaj znajduje się większość producentów, a niektórzy istnieją nawet od ponad dwóch stuleci. Solingen Dünschliff jest klasyczną techniką, która jest używana do dziś przez Roberta Herdera. Jest to bardzo cienki szlif, który zapewnia doskonałe możliwości tnące.
Jak wybrać niemiecki nóż szefa kuchni
Niemieckie noże szefa kuchni mają różne kształty i rozmiary. Wybierając niemiecki nóż szefa kuchni, ważne jest, aby rozważyć rozmiar, wagę, wywarzenie i rękojeść. Nóż powinien dobrze leżeć w dłoni, a jego waga i wywarzenie powinny być odpowiednie. Rozmiar noża zależy od osobistych preferencji i rodzaju zadań, do których ma służyć; niektórzy używają noża ze szpicem do wszystkiego, a inni noża szefa kuchni.
Szukasz klasycznego noża, najlepiej z drewnianą rękojeścią? Koniecznie sprawdź noże Robert Herder. Jeśli szukasz bardziej nowoczesnych noży, Zwilling ma szeroki wybór.
Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, czy nóż ma nasadę. Nasada jest grubą, metalową częścią pomiędzy rękojeścią a ostrzem. W niektórych nożach nasada zwęża się ku krawędzi tnącej, dzięki czemu palce są nieco bezpieczniejsze podczas krojenia. Jednocześnie utrudnia to trochę ostrzenie i uniemożliwia efektywne korzystanie z brody noża.
Zawsze prawidłowo przechowuj niemiecki nóż szefa kuchni. Możesz użyć listwy magnetycznej, bloku na noże, wkładu do szuflady lub osłony na noże. Jest to bezpieczniejsze dla Twoich dłoni, wygląda czyściej i zapobiega uszkodzeniu noży szefa kuchni.