Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże kuchenne Böker Damast Black: tradycyjne japońskie noże w niemieckiej jakości

Z kolekcją Damast Black Böker wprowadził zachwycającą kolekcję noży kuchennych. Noże posiadają tradycyjną japońską rękojeść wykonaną z czarnej multipleksy. Ciemny kolor rękojeści wygląda wspaniale w parze z ostrzem ze stali damasceńskiej z rdzeniem z japońskiej stali VG10. Kształty i brak kutego bolstera są typowymi japońskimi cechami konstrukcyjnymi. Połączenie tych zachwycających materiałów i stylu z niemieckim rzemiosłem z Solingen daje w efekcie niesamowite noże.

Czytaj więcej
6 produkty

Właściwości Böker Damast Black

Rękojeść Böker Damast Black

Tradycyjna japońska rękojeść wykonana jest z czarnego drewna pakka. Drewno pakka jest laminatem wykonanym z cienkich warstw drewna impregnowanego mocną żywicą syntetyczną. W rezultacie jest to bardzo twardy materiał. Idealny na rękojeść noża. Dzięki zaokrąglonej rękojeści nóż świetnie leży w dłoni.

Ostrze Böker Damast Black

Olśniewający wzór tego drewna wygląda wspaniale z cienkim ostrzem ze stali damasceńskiej z rdzeniem wykonanym z japońskiej stali VG10. Jest to rodzaj stali nierdzewnej z relatywnie dużą zawartością węgla. Oznacza to, że stal VG10 jest o wiele bardziej twarda niż większość rodzajów stali nierdzewnej. Rezultatem jest to, że krawędź tych noży jest ostrzejsza niż większości europejskich noże i zachowuje swoją ostrość przez dłuższy czas. Krawędź jest ostrza jak brzytwa, styl japoński. Noże z tej kolekcji są bardzo lekkie. W związku z tym długotrwałe użytkowanie będzie również świetnym doświadczeniem.

Konserwacja noży Böker Damast Black

Jeśli będziesz odpowiednio obchodzić się ze swoimi nożami, będziesz cieszyć się nimi latami. Jak większość noży kuchennych, również noży Böker Damast Black nie można myć w zmywarce. Jeśli włożysz je do zmywarki, szybko zauważysz, że drewno pakka zostanie uszkodzone. Jest to wynikiem połączenia ostrych detergentów, temperatury, i faktu, że nóż pozostaje wilgotny w zmywarce przez dłuższy czas. Zmywarka może uszkodzić drewnianą rękojeść, a ostrze może zacząć rdzewieć. Najlepiej jest umyć je i wysuszyć ręcznie zaraz po użyciu. Utrzymuj drewno w optymalnym stanie, regularnie nakładając na rękojeść warstwę oleju mineralnego.