Seria Robert Herder K: różnorodność materiałów rękojeści
Marka Robert Herder jest znana z dokonywania innych wyborów niż wielu producentów noży, szczególnie jeśli chodzi o materiały. Twarde rodzaje stali zawsze były preferowane przez markę Robert Herder. W wielu przypadkach przyjmuje to formę stali węglowej z przynajmniej 1% zawartości węgla. Jest to stal bardziej wrażliwa na korozję i dlatego trzeba o nią bardziej dbać.
Właściwości serii Robert Herder K
Rodzaj stali i tradycyjna metoda 'Dünnschliff' są tym, co sprawia, że są one warte Twojej opieki. Ostrość i jej utrzymanie są na wyższym poziomie niż większości konkurencji. Metoda ostrzenia noży z serii K nosi nazwę 'Kesselschen Walkschliff'. Jest to metoda ostrzenia ręcznego. Jest to intensywna praca, ale rezultaty są tego warte.
Ostrze ze stali węglowej
Noże ze stali węglowej mają wysoką twardość wynoszącą 60 HRC. Odporne na rdzę noże z serii K są bardzo zbliżone do noży ze stali węglowej pod względem twardości i zachowania ostrości. Wszystkie noże z serii K mają smukła rękojeść, która jest przymocowana nitami. Wykończenie jest ekstremalnie gładkie. Przejście pomiędzy rękojeścią a stalą jest niewyczuwalne. Noże emanują kunsztem wykonania i zaangażowaniem.