Nóż do ryb Edwin Vinke by Robert Herder
Słynny niemiecki wytwórca noży Robert Herder opracował specjalną kolekcję noży do ryb we współpracy z holenderskim mistrzem kuchni Edwinem Vinke. Ręcznie wykonane noże. Ostrze wykonane jest ze stali nierdzewnej o twardości około 59 HRC. Nazwy obu twórców są wyryte na ostrzu. Możesz wybrać rękojeść z POM lub drewna orzecha włoskiego. Rękojeść jest przymocowana do ostrza czterema nitami.
Właściwości noży Robert Herder Edwin Vinke
Noże te są oparte na nożach japońskich. Jednak Japończycy pracują z nieco większymi nożami. Projekt tych noży jest mniejszy, ponieważ w Europie większość ryb jest mniejsza. Z tymi nożami Robert Herder i Edwin Vinke stworzyli japońskie noże w mniejszej wersji.
Początki noży do ryb Edwina Vinke
Edwin Vinke jest szefem kuchni holenderskiej restauracji De Kromme Watergang. Tutaj serwuje różne rodzaje ryb. Filetowanie ryb jest czymś, co Edwin robi osobiście. Noże, których do tego używał, w jego oczach były niewystarczające. Dlatego zdecydował się usiąść razem z wnuczką Roberta Herdera. Stworzenie gotowych produktów zajęło ponad rok, ale rezultaty są zdecydowanie warte czekania!