Yaxell Ran: tradycyjne, japońskie noże kuchenne ze współczesnym akcentem
Noże kuchenne Yaxell Ran są tradycyjnymi japońskimi nożami kuchennymi ze współczesnym akcentem. Unikalne dla tej kolekcji jest 69 warstw stali damasceńskiej, których rezultatem są zachwycające linie na ostrzu. Seria Yaxell Ran jest obszerną kolekcją noży kuchennych. W jej skład wchodzi wiele rodzajów noży. Jeśli chciałbyś powiększyć swój zestaw po kilku latach o kilka specjalnych noży seria Yaxell Ran jest dla Ciebie doskonała!
Właściwości Yaxell Ran
Ostrze ze stali damasceńskiej
Ostrze wykonane jest z 69 warstw stali damasceńskiej, a rdzeń z japońskiej stali VG10 o twardości do 61 HRC. Stal VG10 posiada bardzo drobną strukturę na poziomie mikroskopijnym. W rezultacie nóż jest łatwy do naostrzenia w domu. Stal damasceńska tworzy piękny kontrast jasnych i ciemnych linii biegnących wzdłuż całej długości ostrza. Ponieważ ostrze jest mocno wypolerowane, kroi żywność bardzo gładko.
Rękojeść Yaxell Ran
Rękojeść wykonana jest z micarty. Micarta to materiał zrobiony z lnu impregnowanego żywicą epoksydową. Dzięki temu jest to materiał bardzo twardy. Wytrzymuje duże obciążenia i jest odporny na działanie wody. Owalny przekrój rękojeści zapewnia wystarczającą przyczepność, dzięki czemu jest bardzo wygodny w użyciu. Nity nadają rękojeści zachodniego charakteru, zachowując jednocześnie wyraźnie azjatycki kształt.