Yaxell Zen: japońskie noże kuchenne do pokochania
Noże kuchenne Yaxell są wykonywane w japońskiej stolicy noża: Seki. To, co jest unikalne w tej kolekcji to młotkowane ostrze o 37 warstwach stali damasceńskiej połączone z rdzeniem ze stali nierdzewnej VG10. Ostrze jest polerowane i lśniące. W połączeniu z młotkowanym wykończeniem wygląda zdumiewajjąco. Subtelne linie stali damasceńskiej uzupełniają obraz. Noże kuchenne Yaxell Zen są nożami, których będziesz chcieć używać codziennie.
Właściwości noży Yaxell Zen
Ostrze Yaxell Zen
Ostrze wykonane jest z 37 warstw stali damasceńskiej, a rdzeń z japońskiej stali VG10 o twardości do 61 HRC. Jest to świetny rodzaj stali do noży kuchennych, ponieważ nóż z łatwością może być ostry jak brzytwa i dobrze zachowuje swoją ostrość.
Efekt młotkowania ostrza to tradycyjne wykończenie, które powstało w wyniku uderzeń młota kowalskiego podczas wykuwania ostrza. Wgłębienia na ostrzu zapobiegają przyklejaniu się plasterków jedzenia do ostrza.
Rękojeść Yaxell Zen
Rękojeść noża Yaxell Zen posiada owalny przekrój. Wystarczająco zaokrąglony, aby świetnie leżeć w dłoni, ale też wystarczająco owalny, aby nie toczyć się w dłoni. Rękojeść wykonana jest z micarty. Jest to przyczepny materiał kompozytowy wykonany z lnu i żywicy syntetycznej. Mocny i piękny wybór.
Seria Yaxell Zen składa się z wielu różnych rodzajów noży kuchennych. Od klasycznych noży japońskich po modele bardziej zorientowane na Europę.