Noże kuchenne Yaxell Tsuchimon: to, co najlepsze z obu światów
Noże kuchenne Yaxell Tsuchimon charakteryzują się doskonałą jakością. Zachwycające wykończenie naprawdę się wyróżnia. W tej serii, Yaxell łączy japoński i europejski styl. Jak? Ostrza posiadają japoński styl pod względem kształtu i designu. Rękojeści, z drugiej strony, posiadają europejski styl ze swoimi zaokrąglonymi kształtami i nitami. To, co najlepsze z obu światów!
Właściwości noży Yaxell Tsuchimon
Młotkowane wykończenie noży Yaxell Tsuchimon
Noże kuchenne posiadają młotkowane wykończenie. Po japońsku takie wykończenie nosi nazwę Tsuchime. Stąd nazwa tej serii! Jest to tradycyjne i artystyczne, japońskie wykończenie stworzone przez młot kowalski. Wgłębienia na ostrzu zapobiegają przyklejaniu się plasterków jedzenia do ostrza.
Stal Yaxell Tsuchimon
Trzy warstwowe ostrze posiada rdzeń ze stali VG10 o twardości 61 HRC. Stal VG10 jest znana z tego, że jest bardzo twarda, ale także łatwa w obróbce. Doświadczony kowal potrafi wykonać bardzo cienkie i ostre jak brzytwa ostrze. Aby zapewnić maksymalną ochronę rdzenia, stal VG10 jest otoczona 2 warstwami stali nierdzewnej. Warstwy te również tworzą linię, która jest widoczna nad krawędzią tnącą ostrza.
Rękojeść Yaxell Tsuchimon
Rękojeść wykonana jest z micarty. Micarta to materiał zrobiony z lnu impregnowanego żywicą epoksydową. Dzięki temu jest to materiał bardzo twardy. Wytrzymuje duże obciążenia i jest odporny na działanie wody. Micarta jest znana z tego, że zapewnia dużą przyczepność, nawet gdy jest mokra. Owalny przekrój rękojeści zapewnia dobry chwyt i jest wygodny do trzymania.