Tasaki: idealne do siekania
Tasak jest dużym i ciężkim nożem do krojenia i porcjowania mięsa, drobiu, ryb i warzyw. Chcesz porąbać kości lub rozdzielić żeberka? W takim razie chwyć za tasak. Dodatkowo można go użyć do siekania twardych warzyw. Tasak powinien być podstawowym nożem do każdego zadania związanego z siekaniem.
Jak rozpoznać dobry tasak?
Kiedy po raz pierwszy weźmiesz nóż, od razu zauważusz jego wagę. Tasaki są dalekie od lekkich. Ich waga jest celowa: dodaje im dodatkowej siły i pędu. Ze względu na rozmiar i wagę tasaka, ważne jest, aby wiedzieć, jak się nim posługiwać. Używaj właściwej techniki krojenia i używaj noża tylko zgodnie z jego przeznaczeniem; siekanie i krojenie składników takich jak mięso, kości i warzywa. Wysokie ostrze z prostą lub lekko zaokrągloną krawędzią zapewnia stabilność i kontrolę podczas siekania.
Długość ostrza (15-30 cm) pozwala kroić duże kawałki mięsa, kości i warzyw jednym mocnym ruchem. Kąt ostrzenia tasaka jest trochę większy i grubszy niż noża szefa kuchni. Ułatwia to siekanie mięsa i kości.
Tasak do mięsa ma solidną rękojeść, dzięki czemu można go pewnie trzymać podczas siekania. Jest to ważne dla zapewnienia bezpieczeństwa podczas siekania i porcjowania.
Konserwacja tasaka
Ważna jest odpowiednia konserwacja tasaka, aby maksymalnie wydłużyć jego żywotność. Możesz to zrobić poprzez czyszczenie noża ręcznie po każdym użyciu, regularne ostrzenie, aby mieć pewność, że ostrze pozostanie ostre, odpowiednie przechowywanie i używanie w odpowiedni i bezpieczny sposób.