Noże kuchenne Yaxell: japońskie noże kuchenne do pokochania
Yaxell produkuje profesjonalne, japońskie noże kuchenne codziennego użytku od 1932 roku. Produkuje je w japońskiej stolicy noża: Seki. Tutaj łączą nowoczesne techniki, projekty i materiały z wiedzą historyczną i ekspertyzą tradycyjnych wytwórców mieczy i noży. Rezultatem są niesamowicie piękne noże kuchenne. Yaxell jest marką, która jest kochana za swoją zdolność tworzenia kompleksowych serii. Yaxell zdaje sobie sprawę, że nóż kuchenny jest istotną częścią Twojego codziennego życia. Musi być on zatem dostępny i niezawodny, ale powinien też być źródłem inspiracji i entuzjazmu. Aby to osiągnąć, Yaxell przedstawił kilka kolekcji, które są odpowiednie dla każdego. Zastosowane materiały zapewniają niezawodność i najwyższą jakość. Tych noży z przyjemnością będziesz używać każdego dnia.
Dlaczego wybrać noże kuchenne Yaxell?
Szeroki asortyment
Yaxell nie produkuje tylko standardowych japońskich noży kuchennych, których oczekujesz. Oferują również widelce do mięsa, noże do kiełbasy, noże do pomidorów i inne 'egzotyczne noże', których większość japońskich marek nie posiada w swoim asortymencie.
Rękojeść micarta
Yaxell używa micarty dla większości rękojeści. Micarta to materiał zrobiony z lnu impregnowanego żywicą epoksydową. Dzięki temu jest to materiał bardzo twardy. Wytrzymuje duże obciążenia i jest odporny na działanie wody. Micarta jest znana z tego, że zapewnia dużą przyczepność, nawet gdy jest mokra.
Serie Yaxell
Yaxell Ketu
Seria Yaxell Ketu posiada ostrze wykonane ze stali proszkowej SG2. Jest to rodzaj stali nierdzewnej, która świetnie zachowuje swoją ostrość. Bardzo cienki szlif zapewnia wyjątkową efektywność krojenia.
Yaxell Ran
Noże serii Yaxell Ran cechuje ostrze wykonane z 69-warstw stali damasceńskiej i rękojeść w stylu zachodnim. Rdzeń ostrza jest wykonany ze stali nierdzewnej VG10, łatwej w ostrzeniu.
Yaxell Super Gou
Serię Yaxell Super Gou charakteryzuje ostrze wykonane ze 161 warstw stali damasceńskiej! Imponujące czerwone rękojeści są deklaracja stylu w Twojej kuchni. Rdzeń ostrza wykonany jest ze stali proszkowej SG2 i jest bardzo wysokiej twardości. W rezultacie noże te zachowują swoją ostrość przez bardzo długi czas.
Yaxell Tsuchimon
Seria Yaxell Tsuchimon charakteryzuje się ostrzem o młotkowanym wykończeniu. To wykończenie nazywa się 'Tsuchime' i stąd pochodzi nazwa serii. Kolekcja Tsuchimon składa się z dużego asortymentu noży kuchennych i zestawów.
Yaxell Zen
Seria Yaxell Zen jest zachwycającym połączeniem japońskiego i zachodniego stylu. Rękojeści mają kształt przypominający klasyczne japońskie rękojeści, ale są one przymocowane w zachodnim stylu nitami. Młotkowane ostrze ze stali damasceńskiej pięknie komponuje się z rękojeścią.
Rodzaje produktów Yaxell
Nóż szefa kuchni Yaxell
Nóż szefa kuchni Yaxell jest podstawą w Twojej kuchni. Uwaga: japońska wersja noża szefa kuchni nazywana jest też 'gyuto'. Innymi słowy: w Knivesandtools znajdziesz noże gyuto marki Yaxell. Są to prawdziwie wszechstronne noże.
Nóż santoku Yaxell
Oczywiście japońska marka noży nie może obyć się bez noża santoku. Możesz wybrać nóż santoku Yaxell z wgłębieniami na ostrzu lub bez. Wgłębienia te zwiększają "uwalnianie żywności", co oznacza, że plasterki jedzenia nie przyklejają się do ostrza. Są też noże santoku z młotkowanym ostrzem, dającym ten sam efekt o bardzie rustykalnym wyglądzie.
Zestawy noży Yaxell
Noże kuchenne Yaxell dostępne są także w zestawach. Dzięki temu zyskasz jeszcze więcej i będziesz mieć kompletną, pasującą do siebie kolekcję noży kuchennych za jednym zamachem! Ponadto zestawy noży Yaxell są zawsze pięknie zapakowane, co czyni z nich świetny prezent.
Noże do steków Yaxell
Noże do steków Yaxell zapewniają krótką pracę przy stekach i innych daniach. Niewiele japońskich marek noży sprzedaje noże do steków, co czyni Yaxell unikalnym.
Historia Yaxell
Yaxell jest wyróżniającą się japońską marką produkującą noże założoną w 1932 roku w Seki w Japonii. Miasto to jest japońską stolicą noża: noże i miecze były produkowane tu od stuleci. W związku z tym kowalstwo jest bardzo zintegrowane z kulturą Seki. Yaxell czerpie inspirację i ekspertyzę od wszystkich producentów noży w tym mieście. Ich noże używane są na całym świecie zarówno przez profesjonalnych szefów kuchni, jak i amatorów. Charakterystyczną cechą Yaxell jest używana przez nich piękna stal damasceńska w wielu wzorach. Ostrza tych noży są często zaopatrzone w rdzeń z super twardej stali japońskiej dla optymalnego zachowania ostrości. Dziedzictwo Yaxell to jakość, rzemiosło i silne zaangażowanie w sztukę tworzenia noży.