Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Chcesz kupić noże kuchenne ze stali damasceńskiej? Posiadamy obszerną kolekcję

Są różne znane marki produkujące noże kuchenne ze stali damasceńskiej. Weźmy na przykład noże z serii Kai Shun, Sakai Takayuki, Tojiro lub noże z serii Eden Classic Damast i Eden Hammered Damast. Wszystkie są zachwycające. Mają one różną ilość warstw stali, ale podobieństwo jest jasne: noże ze stali damasceńskiej są piękne. Nasza oferta obejmuje ponad 300 noży kuchennych z ostrzem wykonanym ze stali damasceńskiej.

Czytaj więcej
321 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Czym jest stal damasceńska?

Obecnie można zobaczyć wiele noży z ostrzem wykonanym ze stali damasceńskiej. Czym właściwie jest stal damasceńska? Stal damasceńska składa się z wielu warstw stali, które są kute jedna na drugiej. Ten rodzaj stali jest również znany jako damast czy też damascus. Produkcja stali damasceńskiej jest prawdziwą formą sztuki. Nie ma dwóch ostrzy o takim samym wzorze, więc każdy nóż ze stali damasceńskiej jest unikalny. Sprawiają one, że gotowanie staje się zabawą.

Dlaczego noże ze stali damasceńskiej są drogie?

Dobre pytanie! Jakkolwiek wolimy nazywać je cennymi. Powodem tego jest fakt, że cena noża damasceńskiego jest łatwa do uzasadnienia, jeśli weźmie się pod uwagę ilość pracy włożonej w jego wykonanie. Szukasz ręcznie wykonanego noża ze stali damasceńskiej? Sprawdź nasze japońskie noże.

Przyglądając się bliżej procesowi produkcji stali damasceńskiej, zobaczysz, że w dalszym ciągu wymaga on wiele pracy ręcznej, aby ją wykuć. Nawet "przemysłowo" produkowany damascus wymaga niezwykłej ilości czasu i siły roboczej.

Dodatkowo ostrza wykonane ze stali damasceńskiej wymagają kilku dodatkowych kroków w zakresie wykończenia. Pozwala to kształtować, szlifować i polerować noże ze stali damasceńskiej do perfekcji. Lśniące! Jednak takie działanie ukryje wspaniały wzór stali. Dlatego ostrze musi być jeszcze wytrawione. Najlepiej wielokrotnie i przy użyciu różnych środków chemicznych. Następnie nóż może wymagać ponownego wypolerowania. Po czym kolejnego wytrawienia. Każdy producent ma na to swoje własne receptury. Biorąc pod uwagę wszystkie te kroki, zrozumiałe jest, że nóż z ostrzem ze stali damasceńskiej jest cennym produktem.