Noże kuchenne Eden Hammered Damast: eleganckie i solidne
Noże kuchenne Eden Hammered Damast są ostrą jak brzytwa biżuterią dla Twojej kuchni. Eleganckie i do tego bardzo praktyczne. Ostrze wykonane jest z japońskiej stali nierdzewnej i posiada piękny damasceński wzór. Wisienką na torcie jest młotkowane wykończenie ostrza. Zwane również Tsuchime. Wykończenie to nadaje nożowi wdzięcznego wyglądu przypominającego rzemieślnicze techniki kucia z Japonii. Czarna, matowa rękojeść wykonana z tworzywa G10 zapewnia ładny kontrast dla lśniącego ostrza. Wyśmienite detale i drewniane pudełko do przechowywania uzupełniają całość. W serii Hammered Damast znajduje się nóż szefa kuchni, nóż nakiri, nóż ze szpicem i nóż do chleba. Noże dostępne są także w różnych zestawach.
Właściwości Eden Hammered Damast
Stal Eden Hammered Damast
Ostrza tych noży posiadają rdzeń wykonany z mocnej stali nierdzewnej AUS-10, o twardość 60 HRC. Idealny poziom twardości. Wystarczająco twarda, aby bardzo dobrze zachować ostrość, ale również wystarczająco łatwa, aby naostrzyć ją w domu. Rdzeń jest bogato zdobiony piękną i nierdzewną stalą damasceńską o młotkowanym wykończeniu. Oryginalnie wgniecenia były wynikiem działania młota kowalskiego. W Japonii takie wykończenie nosi nazwę Tsuchime.
Rękojeść Eden Hammered Damast
Rękojeść jest wykonana z G10. G10 jest twardym jak skała rodzajem tworzywa, które jest bardzo odporne na odbarwienia i wilgoć, kwasy i ciepło. Rękojeść o przekroju w kształcie jaja, świetnie leży w dłoni zarówno osób leworęcznych, jak i praworęcznych. Bolster, który jest metalową częścią pomiędzy ostrzem a rękojeścią, jest asymetryczny, aby zapewnić lepszy chwyt, kiedy trzymasz nóż w sposób 'pinch grip'. Na końcu rękojeści znajduje się stalowa płytka z wygrawerowanym logo Eden.
Konserwacja Twoich nowych noży kuchennych?
Pomimo tego, że ostrze wykonane jest ze stali nierdzewnej, a rękojeść z tworzywa odpornego na wilgoć, nie należy wkładać noży Eden Hammered Damast do zmywarki. Ma to negatywny wpływ na elegancki wygląd i jakość noży. Ciesz się dłużej tymi nożami kuchennymi dzięki ręcznemu myciu i suszeniu. Aby noże były ostre jak brzytwa, zalecamy ich okazjonalne ostrzenie. Można to zrobić, używając np. osełki lub stalki ostrzącej. Jeśli będziesz robić to regularnie, zawsze będziesz cieszyć się optymalną ostrością.