Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Krajalnice do sera: odpowiednia krajalnica do każdego rodzaju sera

Krajalnicy do sera naprawdę nie może brakować w Twojej szufladzie kuchennej. W końcu dzięki krajalnicy do sera możesz ukroić najpyszniejsze plasterki sera. Krajalnice do sera mają różne kształty i rozmiary. Niektóre są specjalnie zaprojektowane np. do półmiękkich serów, a inne np. do parmezanu. Są też oczywiście krajalnice do sera dojrzewającego, powszechnie spożywanego w Holandii. W skrócie: istnieje krajalnica do każdego rodzaju sera.

Czytaj więcej
3 produkty

Właściwości krajalnic do sera

Używanie krajalnic do sera ma wiele zalet:

  • Łatwość użycia: po prostu przyłóż krajalnicę do sera i pociągnij. Rezultat? Równe plasterki.
  • Ładne i cienkie: krajalnica umożliwia krojenie najcieńszych plasterków. Idealnych do kanapek.
  • Bez marnotrawstwa: dzięki krajalnicy do sera można wydajniej kroić ser. W związku z tym wykorzystasz każdy kawałek sera do końca!
  • Więcej niż tylko ser: użyj krajalnicy do sera do ukrojenia cienkich plasterków ogórka, marchewki, cukinii lub miękkich ziemniaków.
  • Łatwość czyszczenia: po prostu wyczyść wodą z łagodnym detergentem.
  • Oszczędność cennego czasu: krojenie sera i warzyw krajalnicą do sera jest bardzo szybkie.
  • Bez bałaganu: aby uniknąć okruchów sera, używaj ostrej krajalnicy!

Jak wybrać najlepszą krajalnicę do sera?

Jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie krajalnicy do sera. Na przykład, ważne jest, aby dokładnie przyjrzeć się ostrzu. Powinno być wystarczająco cienkie, aby pokroić ser w cienkie i równe plasterki. Niektóre krajalnice do sera są specjalnie zaprojektowane, do konkretnych rodzajów sera. Zastanów się, do czego będziesz najczęściej używać krajalnicy do sera. Ponadto należy zawsze sprawdzać, czy powierzchnia krajalnicy do sera jest gładka i pozbawiona ostrych krawędzi. Jest to ważne, aby uniknąć rozdarcia sera i zapewnić równe plastry.

Na rynku znajduje się kilka marek krajalnic do sera, więc prawdopodobnie dobrym pomysłem będzie się im bliżej przyjrzeć przed zakupem krajalnicy. Widziałeś już np. krajalnicę do sera Boska?

Konserwacja krajalnicy do sera

Aby prawidłowo konserwować krajalnicę do sera, ważne jest, żeby opłukać ją dobrze po każdym użyciu i umyć ręcznie używając łagodnego detergentu. Dbając o krajalnicę do sera, możesz mieć pewność, że będzie ona służyła przez całe życie. Dobrze jest regularnie nakładać warstwę oleju na metalowe części krajalnicy, aby zapobiec korozji.

Ostrzenie krajalnicy do sera

Większość krajalnic do sera nie wymaga ostrzenia, ponieważ są one często wykonane ze stali, która zachowuje swoją ostrość przez długi czas. Możliwe jest naostrzenie lokówki do sera, jeśli zauważysz, że się stępiła. Częstotliwość ostrzenia zależy od tego, jak często jej używasz. Możesz do tego użyć drobnoziarnistego kamienia ostrzącego lub stalki wygładzającej. Należy pamiętać, aby zawsze robić to ostrożnie, ponieważ jest ona delikatnym narzędziem kuchennym.

Często zadawane pytania o krajalnice do sera