Rękawice antyprzecięciowe: bezpieczeństwo Twoich palców
Używanie rękawic odpornych na przecięcia minimalizuje ryzyko nieprzyjemnych zranień podczas korzystania z ostrych narzędzi do krojenia lub otwierania ostryg. Załóż rękawicę na rękę trzymającą ostrygę lub inny składnik. Rękawica antyprzecięciowa (lub rękawica do ostryg) zazwyczaj wykonana jest z małych metalowych kółek o konstrukcji kolczugi. Ścisłe połączenie tych pierścieni służy jako mechanizm ochronny dla dłoni.
Właściwości rękawic antyprzecięciowych
Podczas gdy większość ludzi zna te rękawice ze swoich przygód z otwieraniem ostryg, przydadzą się one w wielu innych sytuacjach. Na przykład krojenie warzyw czy używanie mandoliny.
Jak wybrać najlepsze rękawice antyprzecięciowe
Jeśli chcesz kupić rękawice antyprzecięciowe, ważne jest, aby zapoznać się z różnymi poziomami odporności na przecięcia. Im wyższa liczba, tym większa odporność rękawicy na przecięcia.
Oczywiście ważne jest także sprawdzenie rozmiaru i dopasowania rękawicy. Ręka powinna być nadal wystarczająco elastyczna, aby zapewnić dobry chwyt i bezpieczne wykonywanie zadań związanych z krojeniem. Nie wybieraj rękawic, które są za małe, ale unikaj także za dużych. Dobrze dopasowana rękawica powinna być wygodna i powinieneś w dalszym ciągu móc ruszać palcami.
Kiedy używać rękawic antyprzecięciowych?
Rękawic odpornych na przecięcia używa się do wszelkich aktywności, przy których możesz się skaleczyć. Na przykład używając mandoliny, tarki lub innych ostrych narzędzi. Ponadto używa się ich zazwyczaj do otwierania ostryg i innych skorupiaków lub podczas usuwania kości z mięsa. Rękawice te są szczególnie przydatne, kiedy musisz wykonać skomplikowane i precyzyjne ruchy na przykład podczas krojenia techniką julienne, brunoise lub chiffonade.