Mandoliny są niezbędnym przyborem kuchennym
Mandolina jest niezbędną częścią wyposażenia kuchni. Każdy, kto regularnie robi sałatki, dekoruje swoje dania lub chce pokroić składniki w słupki bądź w kostkę nie obędzie się bez mandoliny.
Mandoliny można dostosować do własnych potrzeb, dzięki czemu są niezwykle wszechstronne. Następnie można szybko przetworzyć małe lub duże ilości warzyw i owoców. Ostre jak brzytwa ostrza umożliwiają szybkie i bezwysiłkowe pokrojenie składników. "Popychacze" chronią palce użytkownika.
Mandoliny: rzemiosło w kuchni
Dzięki mandolinie można łatwo pokroić owoce, warzywa i inne składniki w cieniutkie plasterki. Narzędzie to składa się z prostokątnej powierzchni tnącej z nóżkami. W tym miejscu należy umieścić wybrany składnik, a następnie jednym prostym ruchem przesunąć go w dół, aby pokroić go na plasterki. Dzięki mandolinie można szybko pokroić duże ilości żywności na równe plasterki.
Są innowacyjne, łatwe w obsłudze i konserwacji, wytrzymałe i wszechstronne. Dzięki wielu dostępnym akcesoriom zawsze możesz uzupełnić swoją mandolinę.
Jak wybrać najlepszą mandolinę
Mandolina to wszechstronny przybór, którego można używać do wielu zadań związanych z krojeniem. Wymienne ostrza umożliwiają wybór grubości plastrów. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać odpowiednie ostrze i gotowe. Ponieważ używasz tego samego ostrza do tego samego składnika, zawsze uzyskujesz równe plastry, co jest świetne, jeśli jest to potrzebne do ostatecznego dania.
Bezpieczna praca z mandoliną
Możesz bezpiecznie używać mandoliny dzięki praktycznym antypoślizgowym nóżkom, suwakowi bezpieczeństwa (znanemu również jako "popychacz") i uchwytom. Zapobiega to przesuwaniu się narzędzia po blacie, a popychacz chroni palce.
Konserwacja mandoliny
Konserwacja mandoliny jest relatywnie prosta, ponieważ można łatwo usunąć ostrza i inne części do indywidualnego wyczyszczenia. Zalecamy używać ciepłej wody, detergentu i miękkiej gąbki. Ważne jest, aby podczas czyszczenia mandoliny usunąć wszystkie resztki jedzenia, aby upewnić się, że nic nie pozostanie, co mogłoby uszkodzić narzędzie. Oczywiście to narzędzie kuchenne może również rdzewieć, więc zawsze upewnij się, że jest odpowiednio wysuszone i przechowywane w suchym miejscu.
Z czasem ostrza mogą się stępić z powodu użytkowania, dlatego należy je regularnie ostrzyć. Przed użyciem należy również dokładnie obejrzeć popychacz, aby upewnić się, że nie dojdzie do obrażeń.