Opalarki kuchenne: praktyczne i efektywne!
Opalarki kuchenne kojarzą się zapewne z piękną, brązową warstwą skarmelizowanego cukru na crème brûlée lub flambirowaniem potrawy, ale opalarek można używać do wielu rzeczy. Pieczenie papryki, topienie sera lub wykańczanie bezy. Opalarki gazowe są wszechstronne i dają całkowitą kontrolę nad intensywnością płomienia.
Właściwości opalarek kuchennych
- Paliwo: opalarki kuchenne często działają na gaz. Gaz można uzupełnić, kiedy się skończy.
- Kontrola: jeśli konieczne można ustawić rozmiar i intensywność płomienia.
- Zapalnik: dzięki zapalnikowi piezoelektrycznemu nie potrzebujesz zapałek ani zapalniczki, żeby zapalić opalarkę.
- Przystosowana nawet do użytku na zewnątrz: niektóre opalarki mają płomień odporny na wiatr.
- Bezpieczeństwo: opalarki kuchenne cechują się bezpieczną blokadą i są wykonane z materiałów odpornych na temperaturę.
- Trwały uchwyt: zapewnia dobry chwyt opalarki.
Nie tylko do deserów
Nie, nie musisz robić nieskończonej ilości crème brûlée, aby ta inwestycja miała sens. Opalarką kuchenną możesz zrobić o wiele więcej niż tylko skarmelizować cukier. Na przykład w kuchni azjatyckiej opalarki mają inne zastosowanie. Urządzenie to jest tam używane głównie do przygotowywania (flambirowania) dań rybnych i mięsnych. Co z potrawami z serem? Chrupiąca górna warstwa jest koniecznością dla wielu składników!
Kompaktowa i przenośna konstrukcja
Opalarki kuchenne są zazwyczaj kompaktowe i łatwe w użyciu. Często mają ergonomiczną konstrukcję, która wygodnie leży w dłoni, umożliwiając precyzyjne skierowanie płomienia na składniki, do których chcesz dotrzeć. Ponadto wiele gazowych opalarek kuchennych jest przenośnych dzięki wygodnej konstrukcji i rozmiarom, a także można je łatwo napełnić gazem butanowym. Jest dostępny w większości supermarketów. Dzięki temu można ich używać w różnych miejscach, takich jak imprezy cateringowe, na zewnątrz lub podczas biwakowania.
Jak wybrać najlepszą opalarkę kuchenną?
Ważne jest, aby zainwestować w dobrą opalarkę kuchenną, szczególnie jeśli zamierzasz używać jej do większej ilości zadań kuchennych niż tylko crème brûlée. Opalarka powinna dobrze leżeć w dłoni, ułatwiając obsługę. Dodatkowo dobrym pomysłem jest wybrać taką, która jest łatwa do napełnienia rodzajem paliwa, które jest łatwe do zdobycia. Zapobiegnie to kupowaniu przyborów kuchennych tylko po to, by zbierały kurz na półce.
Łatwa kontrola
Opalarka kuchenna zapewnia bezpośrednie i skoncentrowane ciepło, umożliwiając skuteczne karmelizowanie, pieczenie lub flambirowanie potraw. W ładne dni opalarka gazowa jest niezbędna do szybkiego rozpalenia grilla.
Zawsze bądź ostrożny
Zawsze przestrzegaj instrukcji bezpieczeństwa, kiedy obchodzisz się z opalarką gazową i miej na uwadze środowisko, w którym pracujesz.