Tarki: podstaw w każdej kuchni!
Dobra tarka powinna znajdować się w każdej kuchni. Sprzedajemy tylko tarki najwyższej jakości, nie takie jak te, które są tępe podczas zakupu. Niezależnie czy chcesz zetrzeć gałkę muszkatołową, czekoladę czy ser: sprzedajemy tarki, które odpowiadają Twoim potrzebom. Ponieważ ostatni kawałek jest zawsze trudny do starcia, sprzedajemy również rękawice odporne na przecięcia. Umożliwiają one bezpieczne starcie tego ostatniego małego kawałka bez obawy zranienia się.
Kiedy używasz tarki?
Chwytasz za tarkę, kiedy chcesz zetrzeć, rozdrobnić lub zmiażdżyć składniki. Za pomocą tarki można poradzić sobie tylko z następującymi składnikami: owoce cytrusowe, ser, twarde warzywa, czekolada, orzechy, nasiona, kokos, czosnek, przyprawy, imbir, skórki owoców i warzyw, bułka tarta. Tarki mają powierzchnię z małymi ostrymi dziurkami lub ząbkami. Dzięki nim nawet najtwardsze składniki zostaną rozdrobnione na małe kawałki, co pozwala na uzyskanie dowolnego składnika o pożądanym rozmiarze.
Jak wybrać najlepszą tarkę
Zadaj sobie pytanie: do czego będę zazwyczaj używać tarki? Wybierz tarkę, która będzie odpowiednia do składników najczęściej używanych. Rozważ rozmiar tarki, jak również kształt ząbków lub dziurek w tarce. Mniejsze ząbki są odpowiednie do drobnego tarcia produktów takich jak ser, przyprawy, podczas gdy większe są dobre do owoców i warzyw, a tym samym oferują bardziej chrupiące rezultaty.
Rodzaje tarek
Rodzaj używanej tarki (z drobnymi, średnimi, dużymi oczkami) zależy od pożądanego rezultatu. Dostępne są różne rodzaje tarek między innymi tarki microplane, tarki wielostronne, tarki bębnowe, każda przeznaczona do innego celu.