Obieraczki: łatwe obieranie
Obieraczką możesz z łatwością usunąć skórkę z ziemniaków i warzyw, ale także z owoców takich jak kiwi i dynie. Wąski otwór usuwa skórkę w cienkich plasterkach. Aby użyć obieraczki, umieść ostrze pod właściwym kątem do obiektu i po nim przeciągnij. Czasami obieraczki mają regulowane ostrze, które umożliwia ustawienie grubości krojonych plasterków, w zależności od tego, czego potrzebujesz.
Właściwości obieraczek
Dzięki obieraczce możesz usunąć zewnętrzną powierzchnię ziemniaków i owoców bez uszkodzenia ich wnętrza. Główną zaletą jest to, że pozwala to zachować składniki odżywcze, błonnik i witaminy, które często znajdują się w zewnętrznych warstwach. Dodatkową korzyścią jest to, że po cienkim usunięciu skórki z warzyw, ziemniaków lub owoców często uzyskuje się miększą konsystencję i lepszy smak.
Oto jak wybrać najlepszą obieraczkę!
Należy pamiętać, że dostępnych jest wiele rodzajów obieraczek. Dostępne są obieraczki proste, obieraczki w kształcie litery Y, obieraczki ceramiczne... Którą wybierzesz? O tym, którą z nich preferujesz, możesz przekonać się jedynie poprzez ich przetestowanie, ponieważ każda z nich ma swoje wady i zalety. Możesz również wybrać obieraczkę wykonaną ze stali nierdzewnej, która jest bardzo łatwa w konserwacji.
Poza rodzajem materiału warto również rozważyć ostrość obieraczki. Im ostrzejszy nożyk, tym łatwiejsze i efektywniejsze jest obierania. Niektóre obieraczki nie mają opcji wymiany ostrza, kiedy się ono zużyje. Dzięki temu konserwacja obieraczki jest jeszcze łatwiejsza.
Chciałbyś używać obieraczki również do krojenia w paski julienne lub usuwania skórek z cytrusów? Będziesz potrzebować obieraczki, która ma również te dodatkowe funkcje.
Dokładnie zastanów się, co powinna potrafić obieraczka oraz jakie są Twoje potrzeby i wymagania.
Obieraczki są dostępne w wielu kształtach i rozmiarach
Obieraczki dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach. Większość obieraczek ma elastyczne ostrze, które dopasowuje się do kształtu produktu. Niektóre posiadają zaostrzoną końcówkę lub oczko, aby zapewnić łatwe usuwanie oczek ziemniaka. Możesz ich z łatwością użyć również do pokrojenia warzyw w wąskie paski. Nazywa się to julienne i jest świetne do sałatek i zup!