Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże do mięsa

Nóż do mięsa używany jest do krojenia mięsa w równe plastry. Często razem z nożem do mięsa używa się widelca do mięsa. Ostrze noża do mięsa jest cieńsze i smuklejsze niż ostrze noża szefa kuchni. Pozwala to być bardziej precyzyjnym. Długość ostrza noża do mięsa wynosi około 10-35 cm. Przez co niektóre noże do mięsa są krótsze od noży do filetowania czy noży do łososia.

Czytaj więcej

153 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Właściwości noży do mięsa

Jak wybrać najlepszy nóż do mięsa

Decydując się na nóż do mięsa, warto zwrócić uwagę na ostrze. Nóż do mięsa ma cienkie, długie ostrze. Umożliwia to krojenie mięsa i dzielenie go na równe plastry poprzez wykonywanie dokładnych, precyzyjnych cięć. Noże te mają ostrą krawędź tnącą w momencie dostawy, co ułatwia krojenie mięsa bez jego rozrywania. Ostrza mają ostry czubek.

Nie rąbać

Noża do mięsa należy używać wyłącznie do krojenia mięsa bez kości. Nie należy go używać do rąbania kości albo rozdzielania żeberek. Kości mogą spowodować odłupanie się kawałka krawędzi noża. Do tego rodzaju zadań zalecamy tasaki.

Łatwe w użyciu

Nóż do mięsa jest łatwy w użyciu, dzięki dobrze wyważonej rękojeści i ostrzu. Pozwala to na łatwe i wygodne trzymanie noża, dzięki czemu krojenie wymaga mniej wysiłku. Dzięki temu nóż do mięsa jest przyjemny w użyciu, a przede wszystkim bezpieczny.

Zastanów się, do czego będziesz używać noża do mięsa. Jaki rodzaj mięsa zazwyczaj gotujesz? Na przykład do większych kawałków pieczeni potrzebny będzie nóż do mięsa z długim ostrzem, podczas gdy nóż do trybowania jest lepszy do usuwania kości.

Używanie innych noży do krojenia mięsa

Oprócz noży do mięsa, istnieją również inne noże przeznaczone do krojenia mięsa: nóż szefa kuchni do krojenia mięsa w kostkę, nóż do filetowania lub nóż do trybowania odpowiednio do filetowania lub trybowania.

Konserwacja noży do mięsa

Aby prawidłowo konserwować nóż do mięsa, ważne jest, żeby opłukać go dobrze po każdym użyciu i umyć ręcznie używając łagodnego detergentu. Oprócz czyszczenia należy również regularnie ostrzyć nóż. Częstotliwość ostrzenia noża zależy od tego, jak często go używasz.

Często zadawane pytania o noże do mięsa