Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże do filetowania: filetowanie mięsa lub ryb będzie bułką z masłem!

Dzięki nożowi do filetowania możesz filetować ryby i mięso. Możesz użyć go np. do usunięcia skóry z ryby. Nóż ten jest spokrewniony z nożem do trybowania. Nazwy te są często używane zamiennie. Cienkie, elastyczne ostrze umożliwia filetowanie ryb (i mięsa) bez ich uszkadzania. Ponadto dzięki cienkiemu ostrzu masz dużą kontrolę nad nożem.

Czytaj więcej

52 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Dobry nóż do filetowania

Skąd wiesz, na co zwrócić uwagę, kiedy jest tak wiele różnych noży do filetowania. Wskazówka: zwróć uwagę na długość ostrza. Dobry nóż do filetowania ma ostrze o długości pomiędzy 15 a 20 cm. Ostrze, które jest za krótkie, bardzo utrudni filetowanie większych kawałków mięsa bądź ryb. Nigdy nie wybieraj krótkiego ostrza, ponieważ będziesz tego żałować. Ostry nóż pozwoli uzyskać ładne, cienkie plastry i nie rozerwie ryby (lub mięsa), a tym samym nie uszkodzi jej podczas filetowania.

Czy długość i ostrość ostrza to jedyne rzeczy, na które należy zwracać uwagę?

Noże do filetowania: inne cechy

Nie, należy zwrócić uwagę na inne właściwości noża do filetowania, kiedy chcesz go kupić. Żywotność noża do filetowania determinuje materiał, z jakiego jest on wykonany. Najczęściej używaną stalą do noży do filetowania jest stal nierdzewna. Noże wykonane ze stali nierdzewnej będą służyć przez całe życie, ponieważ nie tworzy się na nich korozja, dzięki czemu ostrze dłużej zachowuje ostrość.

Oprócz materiału warto również wziąć pod uwagę elastyczność noża. Elastyczne ostrze pozwala łatwo i szybko filetować ryby i mięso, ponieważ przesuwa się wzdłuż struktur składników. Jednak tak naprawdę sprowadza się to do osobistych preferencji. Niektórzy ludzie wolą elastyczne ostrze, inni wybierają nieco solidniejsze ostrze.

Tak jak wszystkie inne noże nóż do filetowania powinien dobrze leżeć w dłoni, a rękojeść powinna zapewniać dobry chwyt. W rezultacie otrzymasz nóż, którego możesz bezpiecznie używać i który nie spowoduje zmęczenia dłoni podczas przygotowywania jedzenia.

Dłuższa żywotność dzięki właściwej konserwacji

Możesz wydłużyć żywotność swojego noża poprzez regularną konserwację. Oznacza to częste ostrzenie kamieniem ostrzącym, systemem ostrzącym lub stalką ostrzącą, a także dokładne czyszczenie po każdym użyciu. Nie zapomnij o dobrym wysuszeniu noża i przechowywaniu go w suchym miejscu, aby zapobiec korozji.

Często zadawane pytania