Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże do trybowania: do usunięcia kości z mięsa

Nóż do trybowania wygląda podobnie do noża do filetowania, ale są różnice. Noże do trybowania używane są do usunięcia kości z mięsa. Dodatkowo możesz go użyć do usunięcia ścięgien lub tłuszczu. Mają one ostre i mocne ostrze.

Czytaj więcej

39 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów

Właściwości noży do trybowania: ostrze

Ostrze noża do trybowania ma długość pomiędzy 10 a 19,5 cm. Rozmiar, jakiego będziesz potrzebować, zależy od mięsa, które najczęściej gotujesz. Ostrza są bardzo cienkie i elastyczne, umożliwiając precyzyjne usunięcie kości z mięsa. Ostrze ma prosty grzbiet, gładką krawędź i ostry czubek.

Jak wybrać najlepszy nóż do trybowania

Najpierw zastanów się, do czego chcesz używać noża: chcesz kroić duże kawałki mięsa, czy raczej mniejsze kawałki z dużą precyzją? W pierwszym przypadku używa się sztywnego ostrza, podczas gdy dokładność wymaga bardziej elastycznego.

Nóż do trybowania wygląda podobnie do noża do filetowania, jakkolwiek są pewne różnice. Na przykład nóż do filetowania jest częściej używany do delikatnych ryb, a nóż do trybowania jest głównie używany do twardych kawałków mięsa. Dlatego większość noży do trybowania jest mniej elastyczna niż noże do filetowania. Nóż do filetowania i nóż do trybowania mogą się różnić kształtem ostrza. Większość noży do trybowania ma lekko zaokrąglone ostrze.

Więcej różnic pomiędzy nożem do trybowania a nożem do filetowania

Jak konserwować nóż do trybowania

Ważne jest, aby nóż do trybowania był zawsze ostry i dobrze utrzymany. Dzięki temu z łatwością przetnie on duże kawałki mięsa. Zawsze pamiętaj, aby umyć nóż ręcznie po każdym użyciu. Używaj delikatnych detergentów i miękkiej gąbki do czyszczenia. Nóż powinien być całkowicie suchy, zanim go schowasz.

Zawsze zalecamy mycie Twoich noży kuchennych ręcznie. Ciepło i ostre detergenty w zmywarce mogą uszkodzić nóż do trybowania.

Ostrzenie noża do trybowania

Regularne ostrzenie noża do trybowania wydłuża jego żywotność. Częstotliwość ostrzenia noża zależy od tego, jak często go używasz. Używasz go sporadycznie czy codziennie? Zgodnie z ogólną zasadą zaleca się ostrzenie raz na 3 do 6 miesięcy. Oczywiście ostrość noża jest głównym wskaźnikiem, kiedy należy go naostrzyć. Trudniej jest usunąć ścięgna i kości? W takim razie prawdopodobnie trzeba naostrzyć nóż.

Często zadawane pytania o noże do trybowania