Nóż shotoh: mały japoński miecz w Twojej kuchni
Nóż shotoh jest praktycznym, małym nożem do wszystkich rodzajów precyzyjnych prac. Do każdego zadania, do którego nóż szefa kuchni, gyuto czy santoku jest po prostu za duży: możesz złapać za nóż shotoh. Nóż shotoh jest japońską wersją europejskiego noża ze szpicem. Nóż shotoh jest praktycznie identyczny z nożem petty, gdzie "petty" jest bardziej europejskim terminem, natomiast 'shotoh' jest japońskim terminem. Shotoh po japońsku oznacza "mały miecz".
Właściwości noży shotoh
Noże są dostępne w wielu różnych rozmiarach. Wszystko pomiędzy 8 a 15 cm. Ponadto konstrukcja shotoh może różnić się w zależności od marki.
Jak wybrać najlepszy nóż shotoh
Wybierzesz dobry nóż shotoh poprzez rozważenie długości ostrza. Powinien być on uzupełnieniem dla noża szefa kuchni, santoku czy gyuto. Twój podstawowy nóż kuchenny ma tylko 18 cm? W takim razie mały nóż shotoh uzupełni go idealnie. Wykonujesz większość zadań związanych z krojeniem 24 cm nożem szefa kuchni? Możesz wtedy wybrać trochę większy nóż shotoh.