Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże nakiri: japońskie noże do warzyw do drobnego pokrojenia warzyw

Nóż nakiri jest tradycyjnym, japońskim nożem do warzyw. W Japonii noże do warzyw są znane jako nakiri (szlif z dwóch stron) lub usuba (szlif z jednej strony). Noże nakiri można rozpoznać po prostokątnym kształcie ostrza. Czubek noża jest delikatnie zaokrąglony. Jest to bez wątpienia nóż, którym drobno pokroisz marchewkę, ogórka, kapustę czy inny rodzaj warzyw. Krojenie ziół jest również bułką z masłem. W Knivesandtools znajdziesz noże nakiri takich marek jak Sakai Takayuki, Tojiro, Miyabi, Kai i Eden.

Czytaj więcej

48 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł

Ostrze noży nakiri

Nóż nakiri charakteryzuje się prostym ostrzem, które umożliwia Ci korzystanie z całej powierzchni tnącej. Krawędź jest cieniutka i ostra jak brzytwa. Pozwoli Ci to kroić bardzo precyzyjnie. Nożem nakiri możesz znacznie drobniej pokroić cebulę niż innym nożem kuchennym. Większość noży nakiri posiada szlif z dwóch stron, co sprawia, że są one świetne zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Są też wyjątki, więc kupując noż nakiri, zwróć uwagę czy masz do czynienia z nożem ze szlifem z jednej strony, czy z dwóch stron.

Jak wybrać nóż nakiri?

Noże nakiri wyglądają bardzo podobnie. Kształt i długość ostrza nie różnią się zbyt wiele. Jakkolwiek jedną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest rodzaj rękojeści. Na przykład są tradycyjne rękojeści D lub Wah, gdzie trzpień ostrza jest wypalony lub przyklejony bezpośrednio do drewnianej rękojeści. Są też bardziej zachodnie noże nakiri, które cechują się stalową nasadą w przejściu pomiędzy rękojeścią a ostrzem. Nasada sprawia, że mycie noża jest trochę łatwiejsze, ale też dodaje wagi. Musisz wybrać, którą opcję preferujesz.

Często zadawane pytania o noże nakiri