Noże sashimi: do krojenia najcieńszych plasterków sashimi
Nóż sashimi jest długim nożem kuchennym zaprojektowanym do krojenia i przygotowywania sashimi. Sashimi jest japońską potrawą składającą się z cieniutkich plasterków mięsa i ryb. Noże sashimi nie są w rzeczywistości rodzajem noża. Jest to zbiorczy termin na określenie wszystkich długich, japońskich noży kuchennych, które mogą być używane do krojenia sashimi. Na przykład noże yanagiba i noże sujihiki to noże do sashimi. Dla ułatwienia, strona ta zawiera wszystkie japońskie noże kuchenne, których można używać do krojenia sashimi. Znajdziesz tu między innymi noże do sashimi firm Kai, Miyabi, Eden i Yaxell.
Dlaczego nóż sashimi?
Nóż sashimi ma jeden cel: krojenie cieniutkich plasterków. Jest to wynikiem długiego, wąskiego ostrza, które często jest zaostrzone z jednej strony. Przy długich ruchach tnących wykonujesz tylko jeden ruch na plasterek, co zmniejsza ryzyko rozdarć lub nierównych plasterków. Wąskie ostrze i szlif z jednej strony ostrza zapewniają, że plasterki nie przyklejają się do ostrza, co jeszcze bardziej zmniejsza ryzyko rozerwania. Nóż sashimi jest niezbędny w Twojej kuchni, jeśli chcesz osiągnąć najlepsze, najcieńsze plasterki.
Jak wybrać najlepszy nóż sashimi?
W przypadku noży do sashimi obowiązuje następująca zasada: rozmiar ma znaczenie. W szczególności bardzo ważna jest długość ostrza. Dłuższym ostrzem łatwiej jest ukroić cienki plasterek dużej ryby. Jednak większy nóż jest trudniejszy w użyciu przy krojeniu małych kawałków. Podobnie masz dużo kontroli nad krótszymi nożami sashimi, ale trudniej jest nimi kroić duże kawałki łososia czy tuńczyki.