Noże kuchenne Miyabi 4000FC: eleganckie i stylowe
Noże kuchenne Miyabi 4000FC to prawdziwy hit. Te japońskie noże kuchenne są eleganckie i stylowe. Nie ma tu wyszukanego damasceńskiego wzoru, jak w wielu innych seriach Miyabi, ale stosunkowo proste i eleganckie ostrze, które samo w sobie jest zdecydowanie wspaniałe. Kolekcja ta składa się z ośmiu różnych kształtów ostrzy, dzięki czemu masz odpowiedni nóż do każdego zadania związanego z krojeniem.
Właściwości serii Miyabi 4000FC
Pierwszą rzeczą, którą zauważysz w tych nożach kuchennych, jest ich niezwykłe ostrze. Kontury wzdłuż krawędzi nadają nożowi efektowny wygląd. Wygląda jakby dwa rodzaje stali zostały razem połączone. Jednak ostrze wykonane jest z jednego rodzaju stali, mianowisie stali FC61. Jest to stal hartowana lodem Friodur o twardości 61 HRC. Jest to twarda stal i może zostać naostrzony do ekstremalnego poziomu ostrości. Nie jest zaskakujące, że noże są ostre jak brzytwa w momencie dostawy. Wynika to z tradycyjnej japońskiej metody ostrzenia Honbazuke, w której każdy nóż jest fachowo ostrzony i szlifowany ręcznie w trzech fazach.
Rękojeść Miyabi 4000FC
Ostrza noży Miyabi 4000FC płynnie łączą się z ośmiokątnymi rękojeściami z niepełną nasadą. Rękojeść wykonana jest z ciemnego drewna pakka z charakterystycznym mozaikowym pinem na środku. Stylowe, ale nie przesadne. Ponieważ nasada nie rozciąga się do brody noża, można używać całej długości krawędzi tnącej. Jest to praktyczne podczas używania noża, jak również podczas jego ostrzenia.