Noże kuchenne Miyabi 6000MCT: ręcznie młotkowane i wypolerowane na idealny połysk
Noże Miyabi 6000MCT są idealną symbiozą najwyższej funkcjonalności i unikalnej estetyki. Ostrze wykonane jest z hartowanej lodem stali MicroCarbide Cryodur, znajdującej się pomiędzy dwoma warstwami innej stali. Jest ono ręcznie młotkowane (Tsuchime), co nadaje mu tradycyjnego wyglądu. Małe wgłębienia na ostrzu sprawiają, że żywność nie przykleja się do niego.
Właściwości serii Miyabi 6000MCT
Z twardością 63 HRC, ostrza są bardzo twarde. Ostrze jest naostrzone techniką Honbazuke. Połączenie z wysokim poziomem twardości gwarantuje najwyższą ostrość. MC w MCT oznacza stal MicroCarbide, T oznacza Tsuchime; ostrze ręcznie młotkowane. Dzięki temu młotkowanemu wykończeniu każdy nóż z tej serii jest unikalny.
Rękojeść Miyabi 6000MCT
Rękojeść serii 6000MCT wykonana jest ze stabilizowanego drewna cocobolo. Liczne warstwy drewna cocobolo są sklejane ze sobą jak drewno pakka. Ergonomia i wyważenie są dobrze przemyślane, co sprawia, że nóż jest również bardzo wygodny w użyciu przez dłuższy czas. Ciemne drewno cocobolo nadaje klasycznego i stylowego wyglądu. Kolorowe detale nasady i zakończenia rękojeści, a także mozaikowy pin uzupełniają ten piękny nóż. Rękojeści serii 6000MCT są odrobinę grubsze niż w innych kolekcjach Miyabi. W rezultacie noże te zapewniają lepszy chwyt, co oznacza, że świetnie nadają się również dla osób o dużych dłoniach.