Noże kuchenne Miyabi 7000D: elegancki i nowoczesny wygląd
Patrzenie na noże Miyabi 7000D jest przyjemnością. Zachwycająca stal damasceńska jest dopełniona elegancką i wygodną rękojeścią. Rdzeń ostrza wykonany jest ze stali CMV60. Jest to mocna i trwała stal, która znajduje się pomiędzy 64-warstwami stali damasceńskiej. To właśnie oznacza D w 7000D: damascus. Stal jest bardzo twarda i naostrzona techniką Honbazuke, która gwarantuje najwyższą ostrość.
Właściwości serii Miyabi 7000D
Rękojeść jest stylizowana według eleganckiego i nowoczesnego, japońskiego wzornictwa. Rękojeść o tradycyjnym przekrój w kształcie litery D świetnie leży w dłoni, nawet podczas dłuższego używania. Chociaż rękojeść ta została zaprojektowana z myślą o praworęcznych użytkownikach, również użytkownicy leworęczni mogą spokojnie używać tych noży. Rękojeść ze stali nierdzewnej posiada ciemną wstawkę z micarty. Micarta jest kompozytem wykonanym z lnu i żywicy syntetycznej. Rezultatem jest nóż o klasycznym wyglądzie.
Zachodnia waga
Ponieważ rękojeść wykonana jest głównie ze stali nierdzewnej, seria 7000D jest relatywnie ciężka. W rezultacie waga tych noży jest porównywalna do wagi europejski noży kuchennych. Jednocześnie noże kuchenne 7000D mają właściwości tnące japońskich noży kuchennych. Dlatego są one idealne dla osób, które preferują trochę cięższe noże kuchenne.