Noże kuchenne Miyabi 5000FCD: fantastyczne noże kuchenne ze stali damasceńskiej
Kolekcja Miyabi 5000FCD łączy wspaniałą konstrukcję z materiałami najwyższej jakości. Jest to jedna z najdroższych serii Miyabi by Zwilling. Znajdziesz w niej np. noże gyuto i shotoh o różnych długościach ostrza. Noże mają rdzeń ze stali FC61 otoczony 48-warstwami stali damasceńskiej. Dzięki specjalnemu procesowi hartowania lodem, noże te świetnie zachowują ostrość.
Właściwości serii Miyabi 5000FCD
Linie stali damasceńskiej o dużym kontraście są cechą definiującą tę kolekcję. W przypadku podobnych noży często widać, że różne odcienie szarości stali damasceńskiej są sobie bliższe. Intensywny kontrast w serii 5000FCD sprawia, że noże te przyciągają wzrok.
Metoda ostrzenia Honbazuke
Ostrze jest naostrzone symetrycznie według tradycyjnej, japońskiej metody Honbazuke. Podczas tego procesu każdy nóż jest ostrzony i szlifowany w trzech etapach. Powoduje to, że krawędź jest bardzo ostra, a twardość każdego noża zapewnia, że ostrość ta utrzyma się przez długi czas.
Rękojeść Miyabi 5000FCD
Rękojęść o przekroju w kształcie litery D wygląda niesamowicie i świetnie leży w dłoni. Czarne drewno pakka nadaje rękojeści ekskluzywnego wyglądu. Połączona z czerwonym, dekoracyjnym pierścieniem i pięknym mozaikowym pimen rękojeść wygląda bardzo ekskluzywnie. Chociaż rękojeść ta została zaprojektowana z myślą o praworęcznych użytkownikach, również użytkownicy leworęczni mogą spokojnie używać tych noży.