Noże kuchenne Miyabi 5000MCD 67: najlepsze z najlepszych
Kolekcja Miyabi 5000MCD 67 to absolutnie topowa kolekcja w asortymencie Miyabi by Zwilling. Noże te charakteryzują się ostrzem Cryodur z rdzeniem ze stali MC66. Ostrze jest laminowane pomiędzy 132-warstwami stali. Nadaje to nożowi niezwykły wygląd "Flower Damask". Dzięki specjalnemu procesowi hartowania lodem w temperaturze -196 stopni Celsjusza, noże mają twardość do 66 HRC. Nawet jak na standardy Miyabi jest to niewiarygodnie wysoki poziom. Dzięki temu noże niesamowicie dobrze zachowują ostrość.
Właściwości serii Miyabi 5000MCD 67
Cechą definiującą te noże kuchenne jest ich ostrze. Lśniąca stal damasceńska ma idealny kontrast, aby uwidocznić figlarne linie. Nieczęsto widzi się tak ciemne wytrawienie luksusowych noży tego rodzaju. Właśnie to czyni tę serię unikalną.
Metoda ostrzenia Honbazuke
Ostrze jest naostrzone symetrycznie według tradycyjnej, japońskiej metody Honbazuke. Podczas tego procesu każdy nóż jest ostrzony i szlifowany w trzech etapach. Ekstremalna twardość każdego noża zapewnia, że pozostanie on ostry przez długi czas.
Rękojeść Miyabi 5000MCD 67
Nie tylko ostrze wygląda niesamowicie, rękojeść także jest dziełem sztuki. Rękojeść o przekroju w kształcie litery D wykonana jest ze specjalnego, czarnego drewna jesionu. Drewno to sprawia, że każdy nóż jest wyjątkowy dzięki oszałamiającym, naturalnym słojom. Wygląda idealnie w połączeniu z lśniącym ostrzem. Mozaikowy pin pośrodku rękojeści to przysłowiowa wisienka na torcie. Jest to subtelny i oszałamiający detal, który podkreśla wysublimowane wykończenie kolekcji 5000MCD 67.